În ce condiţii ar lansa Rusia un atac nuclear? Scurgere de informaţii: Dosare militare ruseşti dezvăluie criteriile pentru un atac nuclear

Forţele lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, potrivit unor scurgeri de informaţii din dosare militare ruseşti care includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei.

20267 afișări
Imaginea articolului În ce condiţii ar lansa Rusia un atac nuclear? Scurgere de informaţii: Dosare militare ruseşti dezvăluie criteriile pentru un atac nuclear

În ce condiţii ar lansa Rusia un atac nuclear? Scurgere de informaţii: Dosare militare ruseşti dezvăluie criteriile pentru un atac nuclear

Documentele clasificate, consultate de Financial Times, descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice care este mai mic decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public, potrivit experţilor care au analizat şi verificat documentele.
 
Scurgerea cuprinde 29 de dosare militare ruseşti secrete întocmite între 2008 şi 2014, inclusiv scenarii de război şi prezentări pentru ofiţeri navali în care se discută principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare.
 
Criteriile pentru un potenţial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la declanşatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei.
 
"Este pentru prima dată când vedem astfel de documente raportate în domeniul public. Ele arată că pragul operaţional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obţinut prin mijloace convenţionale", a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. 
 
Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete lansate de pe uscat, mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa şi Asia, spre deosebire de armele "strategice" mai mari, destinate să vizeze SUA. 
 
Deşi dosarele datează de peste 10 ani, experţii susţin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală. Documentele au fost arătate FT de către surse occidentale.
 
Planurile defensive expun suspiciuni adânc înrădăcinate faţă de China în rândul elitei de securitate a Moscovei, chiar şi atunci când Putin a început să forjeze o alianţă cu Beijingul, care a inclus încă din 2001 un acord de neaplicare a primului atac nuclear.
 
În anii care au trecut de atunci, Rusia şi China şi-au aprofundat parteneriatul, în special de când Xi Jinping a preluat puterea la Beijing în 2012. Războiul din Ucraina a cimentat statutul Rusiei de partener junior în relaţia lor, China aruncând Moscovei un colac de salvare economic vital pentru a ajuta la evitarea sancţiunilor occidentale.
 
Cu toate acestea, chiar şi în timp ce ţările au devenit mai apropiate, materialele de antrenament arată că districtul militar de est al Rusiei repeta mai multe scenarii care descriu o invazie chineză.
 
Exerciţiile oferă o perspectivă rară asupra modului în care Rusia îşi vede arsenalul nuclear ca pe o piatră de temelie a politicii sale de apărare - şi a modului în care îşi antrenează forţele pentru a fi capabile să efectueze un prim atac nuclear în anumite condiţii pe câmpul de luptă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici