Incendiul la uzina petrochimică din sudul Franţei a fost provocat, confirmă autorităţile

Autorităţile au găsit un dispozitiv electric cu care a fost provocat incendiul de marţi de la o uzină petrochimică din sudul Franţei, din localitatea Berre-l’Etang, chiar în apropierea celor două rezervoare în care au fost declanşate exploziile, relatează site-ul publicaţiei franceze Liberation.

102 afișări
Imaginea articolului Incendiul la uzina petrochimică din sudul Franţei a fost provocat, confirmă autorităţile

Incendiul la uzina petrochimică din sudul Franţei a fost provocat, confirmă autorităţile (Imagine: AFP)

Potrivit unor surse ale poliţiei locale, jandarmii au găsit "un dispozitiv electric de aprindere a focului" în proximitatea uneia dintre cele două rezervoare în care au izbucnit exploziile de marţi de la uzina petrochimică LyondellBasell din localitatea Berre-l’Etang, din sudul Franţei.

Autorităţile presupun că dispozitivul a fost folosit pentru provocarea unei scântei. Instrumentul recuperat de la faţa locului de către jandarmi se află în momentul de faţă la Institutul de Investigaţii Criminale al Jandarmeriei Naţionale, unde este analizat de specialişti. În plus, anchetatorii au descoperit că în grilajul ce înconjoară uzina existau nişte ieşiri în mai multe locuri, în privinţa cărora nu se poate stabili momentan dacă au fost create recent sau sunt mai vechi.

În prezent, jandarmii verifică toţi angajaţii de la uzina petrochimică LyondellBasell, precum şi personalul societăţilor din vecinătatea companiei. De asemenea, mai mulţi specialişti în analizarea probleor de ADN au fost trimişi la faţa locului.

"Orice este posibil", afirmă o sursă apropiată anchetei. Există presupuneri că incendiul ar fi fost provocat din cauza unui conflict social, a unor concedieri. De asemenea, mai mulţi activişti au militat pentru închiderea uzinei, catalogată cu grad Seveso, din cauza poluării excesive produse. Ipoteza unui atac terorist nu este însă luată în calcul, pentru moment.

Reprezentanţii companiei LyondellBasell au dat asigurări că substanţele chimice care s-au degajat în aer în timpul incendiului "conţin hidrocarburi de tip esenţe", care "nu sunt toxice". Un nor negru şi gros de fum s-a propagat în aer, răspândindu-se în comunităţile învecinate din cauza vântului, însă oficialii Prefecturii au asigurat cetăţenii că fumul nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

Prefectura a precizat că aproximativ 120 de pompieri şi 50 de autovehicule au fost trimişi la faţa locului. Incendiul a fost stins după aproximativ 12 ore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici