Începe o nouă eră a războiului aerian. Un avion F-16 a fost pilotat de inteligenţa artificială

  • Agenţii de inteligenţă artificială şi-au demonstrat capacitatea de a controla un avion de luptă F-16 modificat în timpul unei runde iniţiale de zboruri de testare în California.
  • Între timp, Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării avansează cu programul său Air Combat Evolution (evoluţia luptei aeriene), potrivit DARPA.
1593 afișări
Imaginea articolului Începe o nouă eră a războiului aerian. Un avion F-16 a fost pilotat de inteligenţa artificială

Sursa Foto - NASA

Proiectul îşi propune ceva de domeniul SF cum nu s-a mai văzut de la jocul video Call of Duty Black Ops II -  să avanseze capacităţile sistemelor autonome ale Pentagonului prin a testa avioane de luptă cu inteligenţă artificială, în vreme ce armata americană urmăreşte evoluţia roboţilor şi dronelor.

La începutul lui decembrie 2022, dezvoltatorii de algoritmi ACE şi-au încărcat software-ul cu inteligenţă artificială într-un avion de testare F-16 special modificat, cunoscut sub numele de X-62A sau VISTA (Variable In-flight Simulator Test Aircraft), la Air Force Test Pilot School (TPS) la Edwards Air Force Base, California, şi a efectuat mai multe zboruri pe parcursul mai multor zile. Zborurile au demonstrat că agenţii de inteligenţă artificială pot controla un avion de luptă la scară largă şi au furnizat date nepreţuite de zbor în direct”, a declarat DARPA într-un comunicat de presă luni.

„Am efectuat mai multe incursiuni, decolări şi aterizări, cu numeroase puncte de testare efectuate la fiecare ieşire pentru a testa algoritmii în diferite condiţii de pornire, împotriva diverşilor adversari simulaţi şi cu capacităţi militare simulate”, directorul de program ACE, Lt. Col. Ryan „Hal” a spus Hefron într-o declaraţie. 

„Nu am întâlnit probleme majore, dar am întâlnit unele diferenţe în comparaţie cu rezultatele bazate pe simulare, ceea ce este de aşteptat atunci când trecem de la virtual la practica reală. Acest lucru evidenţiază importanţa nu numai a testării în zbor a capabilităţilor autonome avansate, ci şi a face acest lucru pe bancuri de testare precum VISTA, ceea ce ne-a permis să învăţăm rapid noi cunoştinţe şi să repetăm ​​într-un ritm mult mai rapid decât cu alte vehicule aeriene”, a adăugat el.

Agenţii AI au învins anterior un pilot F-16 uman în timpul unei serii de simulări care făceau parte din AlphaDogTrials de la DARPA .

Agenţia a remarcat că la bordul aeronavei cu două locuri se afla un pilot uman pentru a prelua controlul în cazul în care ceva mergea prost în timp ce agenţii AI aveau controlul în timpul zborurilor de testare, transmite Defenscope

Există riscul ca un avion autonom F-16 să fie atacat cibernetic şi chiar controlat de hackeri ruşi sau terorişti? 

DA, transmite publicaţia Military în 2019.

Hackerii s-au infiltrat cu succes într-un sistem de date ale unui avion de luptă F-15 Eagle, cu aprobarea Departamentului Apărării. 

Hackerii, contractaţi prin Forţele Aeriene ale SUA şi Serviciul Digital de Apărare (DDS), au reuşit dintr-un hotel de 16 etaje din Las Vegas să se infiltreze în staţia de descărcare a informaţiilor despre avioane de generaţie a patra, cunoscută sub numele de TADS. Vestea a fost raportată pentru prima dată de The Washington Post.

Dr. Will Roper, secretar adjunct al Forţelor Aeriene pentru achiziţii, tehnologie şi logistică, a spus „au putut să intre înapoi prin uşile din spate despre care ştiau deja că sunt deschise. Există milioane de linii de cod în toate aeronavele noastre şi, dacă există una dintre ele care are defecte, atunci o ţară care nu poate construi un avion de luptă pentru a doborî acea aeronava ar putea să o elimine cu doar câteva apăsări de taste". 

Grupul nu a spart un F-15 în sine, a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, căpitanul Cara Bousie.

Era un sistem independent care este folosit pe un F-15, dar acesta era sistemul scos din aeronave pe care operau”, a declarat ea pentru Military.com.  

Aceste provocări de hacking vor fi utile şi pentru sectorul privat, deoarece avioanele militare şi sateliţii împărtăşesc multe dintre sistemele lor informatice cu versiunile comerciale ale acelor produse, a spus Roper

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici