Închisoare şi amenzi pentru petreceri ilegale. Cine este premierul acuzat drept „monstrul care ucide libertatea”

O lege promulgată de guvernul Giorgia Meloni, care pedepseşte organizatorii de petreceri "rave" ilegale cu închisoarea, declanşează critici pe scară largă în Italia: „monstru care ucide libertatea”.

4046 afișări
Imaginea articolului Închisoare şi amenzi pentru petreceri ilegale. Cine este premierul acuzat drept „monstrul care ucide libertatea”

Închisoare între 3 şi 6 ani şi amenzi între 1.000 şi 10.000 de euro pentru petreceri. Ce ţară adoptă o pedeapsă atât de drastică?

O petrecere de Halloween care a durat 3 zile în Modena a fost catalizatorul pentru adoptarea rapidă a legii care pedepseşte organizatorii de petreceri care pun în pericol siguranţa publică cu închisoarea între 3 şi 6 ani şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro.

Sancţiunile pentru participanţi nu au fost încă prezentate, dar vor fi mai puţin severe, relatează The Guardian.

Legea se aplică în cazul petrecerilor la care participă 50 sau mai multe persoane care "invadează în mod arbitrar terenurile sau clădirile altor persoane".

Înăsprirea măsurilor împotriva petrecerilor a fost o politică de campanie a partidului lui Meloni şi a partenerului său de coaliţie de extremă dreapta, formaţine condusă de Matteo Salvini.

14 tineri, inclusiv un cetăţean olandez, sunt anchetaţi după ce ministrul de interne, Matteo Piantedosi, a ordonat duminică evacuarea a peste 3.000 de persoane la o petrecere ilegală care a avut loc într-un depozit abandonat de la periferia oraşului Modena din Emilia-Romagna.

Petrecerea a fost organizată pe reţelele de socializare, atrăgând participanţi din străinătate.

Giorgia Meloni a spus că noua lege nu este diferită de cele din alte părţi ale Europei, însă măsura este aspru criticată de politicienii din opoziţie, de sindicate şi de Amnesty International Italia.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că este "o eroare gravă" care pune libertatea cetăţenilor "în pericol", în timp ce Giuseppe Conte, care conduce Mişcarea Cinci Stele, a descris-o ca fiind "îngrozitoare" şi asemănătoare cu o lege dintr-un "stat poliţienesc".

Riccardo Magi, preşedintele micului partid de stânga +Europa, a descris legea ca având "o aromă putinistă".

Alessandro Zan, un politician al Partidului Democrat, a declarat că măsura încalcă articolul 17 din Constituţia italiană, care le oferă cetăţenilor "dreptul de a se aduna paşnic şi fără arme".

"Guvernul Meloni a stabilit că dacă 51 de persoane se adună riscă şase ani de închisoare", a declarat Zan. "Primul lor act este ca un monstru ucigaş al libertăţii ... petrecerile rave sunt doar pretextul - scopul este de a suprima demonstraţiile în şcoli, universităţi şi pieţe".

Vinicio Nardo, preşedintele ordinului avocaţilor din Milano, a declarat, de asemenea, că legea pune în pericol articolul 17, în timp ce Amnesty International Italia a declarat "Riscă să aibă o aplicare discreţionară şi arbitrară în detrimentul dreptului de a protesta paşnic".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici