INCIDENT GRAV la sosirea lui Leon Panetta în Afganistan. Un soldat NATO a fost rănit

Un soldat al NATO a fost rănit miercuri în cadrul unui "incident" survenit în momentul aterizării avionului secretarului american al Apărării, Leon Panetta, la o bază militară din Afganistan, a anunţat ISAF.

981 afișări
Imaginea articolului INCIDENT GRAV la sosirea lui Leon Panetta în Afganistan. Un soldat NATO a fost rănit

INCIDENT GRAV la sosirea lui Leon Panetta în Afganistan. Un soldat NATO a fost rănit (Imagine: Mediafax Foto/AFP

"În niciun moment secretarul (Apărării, n.red.) sau un alt ocupant al aparatului nu au fost puşi în pericol de acest incident", se arată într-un comunicat al forţei NATO în Afganistan (ISAF). "Presupusul autor" al acţiunii în cursul căreia un soldat a fost rănit a fost arestat, adaugă ISAF.

Potrivit unei surse guvernamentale la Londra, un vehicul a pătruns pe pista de aterizare a bazei militare britanice Camp Bastion, în sudul Afganistanului, după care a luat foc, în momentul în care avionul lui Panetta ateriza.

Purtătorul de cuvânt al lui Panetta, George Little, a precizat ulterior în faţa jurnaliştilor la Kabul că autorul acestui act este un afgan care s-a îndreptat spre pista de aterizare cu un vehicul furat.

El se deplasa pe o cale de acces către pistă dar vehiculul s-a răsturnat într-o groapă, după care a luat foc. Incendiul a fost stins şi afganul primeşte îngrijiri medicale pentru arsuri grave, a explicat Little.

Anterior, vehiculul furat a fost luat la ţintă de membrii ISAF şi în acel moment un soldat NATO a fost lovit şi rănit de această maşină, a precizat el.

Potrivit lui Little, nu este clar dacă incidentul de la Camp Bastion are legătură cu vizita lui Panetta.

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că vehiculul furat era o camionetă condusă cu viteză pe calea de acces. Niciun explozibil nu a fost găsit la bordul maşinii şi nici arme, a adăugat el.

"Nu dispun în prezent de informaţii care să arate că este vorba despre un atac voluntar", a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Postul de televiziune britanic Sky News a anunţat că a fost un presupus atentat cu maşină-capcană, dar sursa guvernamentală a declarat că nu se poate confirma imediat această versiune.

Potrivit agenţiei Press Association, un soldat rănit este cetăţean britanic.

Leon Panetta a ajuns miercuri în Afganistan pentru a încerca să calmeze tensiunile la trei zile după ce un soldat american a ucis 16 civili afgani.

Avionul său a aterizat în cursul dimineţii la Camp Bastion, principala bază militară britanică din Helmand, provincie din sudul Afganistanului, vecină cu Kandahar, unde a avut loc masacrul de duminică.

Sudul Afganistanului este unul dintre principalele bastioane ale rebelilor talibani, care au promis să răzbune victimele masacrului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici