Indemnizaţii de "consolare" persoanelor care locuiesc în jurul centralei Fukushima

Operatorul centralei nucleare Fukushima (nord-estul Japoniei) a oferit indemnizaţii de "consolare" pentru zece oraşe vecine ai căror locuitori au fost evacuaţi, a anunţat marţi compania Tokyo Electric Power (TEPCO).

27 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţii de "consolare" persoanelor care locuiesc în jurul centralei Fukushima

Indemnizaţii de "consolare" persoanelor care locuiesc în jurul centralei Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Una dintre municipalităţi a refuzat această donaţie de 20 de milioane de yeni (180.000 de euro), ceea ce reprezintă o dovadă a furiei tot mai mari a publicului faţă de compania TEPCO.

Un purtător de cuvânt al municipalităţii Namie a declarat că oferta TEPCO a fost refuzată, "ceea ce ne lasă liberi să criticăm compania".

"Populaţia locală depăşeşte 20.000 de locuitori şi fiecare rezident ar fi primit mai puţin de 1.000 de yeni (nouă euro). Această (sumă) nu le permite sinistraţilor să trăiască".

Aproximativ 80.000 de persoane care locuiesc pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei avariate în cutremurul urmat de tsunami din 11 martie au fost obligate să evacueze zona, lăsând totul în urma lor.

Mulţi agricultori din prefectura Fukushima au fost nevoiţi să întrerupă comercializarea legumelor şi a laptelui din cauza nivelului ridicat de radioactivitate provenit de la patru dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare.

La peste trei săptămâni de la tsunami de 14 metri, situaţia rămâne problematică la centrala Fukushima Daiichi, atât timp cât circuitele de răcire a combustibilului nuclear nu vor fi reparate.

Reactoarele continuă să emită radiaţii în aer, sol şi mare, ameninţând să contamineze tot lanţul alimentar şi apa potabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici