India va depăşi China la populaţie în 2023, transmite ONU

India urmează să devină cea mai populată ţară din lume anul viitor, depăşind China cu cei 1,4 miliarde de locuitori, potrivit cifrelor ONU.

2624 afișări
Imaginea articolului India va depăşi China la populaţie în 2023, transmite ONU

Wikipedia Commons

Până în luna noiembrie al acestui an, planeta va găzdui 8 miliarde de oameni. Dar creşterea populaţiei nu este la fel de rapidă ca înainte.

Acum este la cel mai lent ritm din 1950 şi va atinge vârful, spune ONU, în jurul anilor 2080, la aproximativ 10,4 miliarde, deşi unii demografi cred că acest lucru s-ar putea întâmpla şi mai devreme.

Dar populaţia lumii se extinde inegal, raportează BBC

Mai mult de jumătate din creşterea pe care o vom vedea în următorii 30 de ani se va produce în doar opt ţări - Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.

În acelaşi timp, unele dintre cele mai dezvoltate economii ale lumii înregistrează deja o scădere a populaţiei, deoarece ratele de fertilitate scad sub 2,1 copii per femeie, ceea ce este cunoscut sub numele de „rata de înlocuire”. În 61 de ţări populaţia va scădea cu cel puţin 1% până în 2050.

Cu una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume (la 1,15 copii per femeie), China a anunţat că populaţia sa urmează să înceapă să scadă anul viitor - mult mai devreme decât se credea anterior. Asta în ciuda faptului că ţara şi-a abandonat politica "un singur copil" în 2016 şi a introdus stimulente pentru cuplurile să aibă doi sau mai mulţi copii.

Pe măsură ce populaţia Indiei continuă să crească, aproape sigur va depăşi China ca ţară cu cea mai mare populaţie din lume.

Creşterea se datorează, de asemenea, în mare măsură evoluţiilor medicinei şi ştiinţei, ceea ce înseamnă că mai mulţi copii supravieţuiesc până la vârsta adultă şi mai mulţi adulţi trăiesc până la bătrâneţe. Este probabil ca acest tipar să continue, ceea ce înseamnă că până în 2050 speranţa de viaţă medie globală va fi de aproximativ 77,2 ani.

Dar acest tipar înseamnă că ponderea populaţiei globale cu vârsta de 65 de ani sau peste este proiectată să crească de la 10% în acest an la 16% în 2050. Din nou, distribuţia va fi inegală, în unele ţări, din Asia de Est şi Europa de Vest, care au ajuns să aibă populaţii îmbătrânite. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici