Inflaţia din Australia urcă la maximul ultimilor 32 de ani

Inflaţia australiană a atins în ultimul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani, pe măsură ce costul construcţiilor de locuinţe şi al gazelor a crescut, un rezultat şocant care a alimentat presiunea pentru o revenire la majorări mai agresive ale ratelor de către banca centrală a ţării.

230 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Australia urcă la maximul ultimilor 32 de ani

Inflaţia din Australia urcă la maximul ultimilor 32 de ani

Datele Biroului australian de statistică (ABS) citate de Reuters au arătat miercuri că indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 1,8% în trimestrul din septembrie, depăşind previziunile pieţei, de 1,6%.

Rata anuală a urcat la 7,3%, de la 6,1%, cea mai mare din 1990 şi de aproape trei ori mai mare decât ritmul de creştere a salariilor.

Aceasta ar fi o veste neplăcută pentru Reserve Bank of Australia (RBA), care credea că inflaţia de bază va atinge un vârf de 6,0% în trimestrul din decembrie, iar inflaţia globală va ajunge la 7,75%.

În schimb, analiştii au avertizat că atât măsurile de bază, cât şi cele principale vor creşte cu siguranţă şi mai mult în acest trimestru, noul IPC lunar al ABS accelerând în septembrie.

Investitorii cred acum că banca centrală ar putea fi nevoită să se răzgândească, poate nu la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare, ci mai degrabă în decembrie.

Contractele futures presupun în continuare o mişcare de un sfert de punct la 1 noiembrie, la 2,85%, dar acum arată o oarecare probabilitate de creştere cu jumătate de punct în decembrie şi un vârf al ratelor în jurul valorii de 4,20% în iulie.

Se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Canadei să majoreze cu 75 de puncte de bază în această săptămână, în timp ce Rezerva Federală ar trebui să facă acelaşi lucru la şedinţa din 2 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
australia,
inflaţie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici