Informaţii contradictorii privind o vizită privată a lui Jimmy Carter în Coreea de Nord

Casa Albă a afirmat luni că Jimmy Carter ar urma să efectueze o vizită privată în Coreea de Nord, însă biroul fostului preşedinte american a precizat că acesta nu intenţionează să efectueze o vizită la Phenian "imediat".

381 afișări
Imaginea articolului Informaţii contradictorii privind o vizită privată a lui Jimmy Carter în Coreea de Nord

Informaţii contradictorii privind o vizită privată a lui Jimmy Carter în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Întrebat despre informaţii potrivit cărora al 39-lea preşedinte al Statelor Unite ar urma să efectueze o vizită în Coreea de Nord într-o încercare de a obţine eliberarea unui american, adjunctul purtătorului de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a părut să le confirme.

"Am văzut aceste informaţii. Pot să vă spun că preşedintele Carter merge în Coreea de Nord într-o vizită privată", a declarat Earnest într-o conferinţă de presă.

Însă purtătoarea de cuvânt a lui Carter a dezminţit că această călătorie ar fi în curs sau iminentă. "Preşedintele Carter se află la Bogota, în Columbia (...). Nu este în Coreea de Nord. El nu intenţionează să meargă în Coreea de Nord imediat", a declarat Deanna Congileo, citată într-un comunicat.

Aceste declaraţii au loc în contextul în care, la începutul lui iulie, un american de origine coreeană, condamnat la închisoare în Coreea de Nord, a solicitat Statelor Unite să îi asigure eliberarea anticipată, declarând că se confruntă cu probleme de sănătate.

Kenneth Bae a fost arestat în noiembrie 2012, la sosirea în oraşul portuar Rason, în nord-estul Coreei de Nord, şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru subversiune.

Phenianul a mai eliberat americani, în urmaunor vizite ale unor emisari de rang înalt.

În 2010, Jimmy Carter a negociat eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de închisoare pentru pătrundere clandestină pe teritoriul nord-coreean.

În mai, al 39-lea preşedinte al Statelor Unite (1977-1981), în prezent în vârstă de 88 de ani, a anunţat că nu plănuieşte să viziteze Coreea deNord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici