Întâlnire Hollande - Kerry: ”Să căutăm împreună răspunsurile necesare după atentatele de la Paris”

Preşedintele francez François Hollande l-a îndemnat vineri pe şeful diplomaţiei americane John Kerry să caute "împreună răspunsurile necesare" după atentatele jihadiste care au îndoliat Franţa săptămâna trecută.

82 afișări
Imaginea articolului Întâlnire Hollande - Kerry: ”Să căutăm împreună răspunsurile necesare după atentatele de la Paris”

Întâlnire Hollande - Kerry: ”Să căutăm împreună răspunsurile necesare după atentatele de la Paris” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aţi fost voi înşivă victimele unui atentat terorist fără precedent pe 11 septembrie 2001. Este nevoie să căutăm împreună răspunsurile necesare", a declarat Hollande. "Împărtăşim durerea" poporului francez i-a dat asigurări Kerry, sosit la Paris pentru a aduce un omagiu târziu celor 17 morţi în atentatele de la Paris.

Preşedintele francez şi secretarul de Stat american s-au îmbrăţişat călduros în pragul Palatului Elysée.

La începutul întâlnirii lor, la care presa a avut acces timp de câteva minute, François Hollande i-a mulţumit lui John Kerry pentru intervenţia sa televizată de la Washington, la o zi după atentate, în a "doua sa limbă (franceza), prin care şi-a exprimat susţinerea faţă de poporul francez".

"Aţi fost voi-înşivă victimele unui atentat terorist fără precedent pe 11 septembrie" şi "ştiţi ce poate reprezenta acest lucru pentru o ţară", a subliniat şeful statului francez.

"Este nevoie, deci, să căutăm răspunsurile necesare şi acesta este sensul întâlnirii noastre de astăzi (vineri), dincolo de prietenia a cărei mărturie este", a continuat Hollande.

Condoleanţele din partea poporului american sunt "foarte sincere", a subliniat Kerry, adăugând că "împărtăşeşte durerea şi oroarea" resimţite de către poporul francez.

"V-am observat, pe dumneavoastră şi echipa dumneavoastră, efectuând cu multă eleganţă şi talent" operaţiuni, dar şi "poporul francez care s-a reunit cu un simţ acut al unităţii", a continuat el, evocând o "mare lecţie pentru lume".

"Încă o dată Franţa, cu angajamentul său pentru libertate şi pasinea sa pentru idealuri, a adresat un mesaj lumii", a subliniat el.

"Inimile noastre sunt cu dumneavoastră şi aş vrea să vă împărtăşesc aceste gânduri personal", a continuat el.

John Kerry, care s-a întâlnit vineri dimineaţa cu omologul său francez Laurent Fabius la Quai d'Orsay i-a spus la sosire interlocutorului său că se afla în străinătate, la Sofia şi în India, explicându-i de ce nu a putut să fie prezent duminică la marşul istoric împotriva terorismului. Absenţa unui demnitar american de rang înalt la această manifestaţie a declanşat o polemică peste Atlantic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici