Între 7.000 şi 9.000 de militari afgani au fost ucişi sau răniţi anul acesta

Forţele de securitate afgane au înregistrat în acest an cele mai grave pierderi, cu până la 9.000 de militari şi poliţişti ucişi sau răniţi de talibani, a declarat joi noul comandant american al forţelor internaţionale din Afganistan, generalul John Campbell.

112 afișări
Imaginea articolului Între 7.000 şi 9.000 de militari afgani au fost ucişi sau răniţi anul acesta

Între 7.000 şi 9.000 de militari afgani au fost ucişi sau răniţi anul acesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pierderile înregistrate de armata şi poliţia afgană au crescut foarte mult în ultimii doi ani, în condiţiile în care forţele NATO se retrag treptat şi lasă armata afgană să preia conducerea şi să participe la majoritatea luptelor din ţară.

Generalul Campbell, care a preluat recent comanda Forţei internaţionale a NATO (ISAF), a precizat prin videoconferinţă din Kabul "că, în total, numărul victimelor afgane, care include morţi şi răniţi, este între 7.000 şi 9.000 pentru 2014", cât pentru întregul an 2013.

"Se înregistrează o creştere a numărului de victime în rândul forţelor de securitate afgane, dar era de aşteptat, întrucât ele sunt cele care conduc acum", după ce au preluat conducerea de la forţele ISAF, a adăugat el. "Există un mare procent de victime în rândul forţelor de poliţie deoarece se află în prima linie", a explicat generalul Campbell. "Acestea nu sunt atât de bine echipate precum armata afgană sau forţele speciale", a menţionat oficialul american.

Peste 2.200 de soldaţi americani au fost ucişi în Afganistan în cei 13 ani de conflict şi peste 19.000 răniţi. Victimele înregistrate în rândul armatei americane sunt din ce în ce mai puţin numeroase în măsura în care forţele NATO se retrag din Afganistan.

SUA dispun în continuare de 40.000 de soldaţi în Afganistan, o cifră care urmează să scadă la mai puţin de 10.000 până la sfârşitul anului.

Afganistanul a semnat, marţi, un acord bilateral de securitate, care autorizează prezenţa a aproximativ 12.500 de militari străini pe teritoriul ţării, dintre care aproape 10.000 de americani, după retragerea trupelor NATO la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici