ÎNTRONIZAREA Papei Francisc: Zeci de mii de oameni, în Piaţa Sfântul Petru: "Adevărata putere a unui papă este serviciul umil, concret" - FOTO

Papa Francisc este întronizat marţi, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, un eveniment la care asistă numeroşi şefi de stat şi de guverne şi capete încoronate şi zeci de mii de credincioşi. Papa Francisc a intrat în Piaţa Sfântul Petru în papamobil. Îmbrăcat în veşminte albe şi zâmbitor, la bordul vehiculului său complet decapotat, Papa a salutat mulţimea care îl aclama şi a primit însemnele pontificale.

2761 afișări
Imaginea articolului ÎNTRONIZAREA Papei Francisc: Zeci de mii de oameni, în Piaţa Sfântul Petru: "Adevărata putere a unui papă este serviciul umil, concret" - FOTO

ÎNTRONIZAREA Papei Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discursul Papei Francisc:

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul umil, concret", a declarat marţi Papa Francisc în timpul liturghiei de întronizare, în Piaţa Sfântul Petru, îndemnând preoţii "să nu se teamă de tandreţe".

Noul Papă argentinian a apreciat că un papă "trebuie să îşi deschidă braţele pentru (...) a primi cu afecţiune şi tandreţe întreaga umanitate, în special pe cei mai slabi, cei mai săraci, cei mai mici". "Nu trebuie să ne fie frică de bunătate şi nici de tandreţe!", a exclamat Papa Francisc în timpul omiliei sale.

"Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea", a declarat el. "În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa omului şi a femeii", a adăugat Papa în predica susţinută în faţa a 132 de delegaţii străine, adresându-se "tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniile economic, politic sau social".

Principalele momente ale ceremoniei:

Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei paliumul, o bandă de stofă ce se poartă peste veşmintele de ceremonie.

Acesta este palliumul purtat de către predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care a luat decizia istorică de a renunţa la pontificat deoarece se simţea slăbit.

Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mâna stângă inelul de pescar.

Palliumul şi inelul reprezintă atributele puterii pontificale.

Purtând o casulă şi o mitră albe, Papa Francisc s-a recules, anterior, la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii, însoţit de patriarhi ai bisericilor catolice orientale.

După aceea, continuând ritualul, şase cardinali, reprezentând întregul Colegiu al cardinalilor, au venit să îi jure supunere. În continuare, noul Papă a început liturghia inaugurală pe parvisul Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a aproxcimativ 30 de şefi de stat şi de guvern, a sute de prelaţi şi zeci de mii de credincioşi.

Încă din zori, de la ora 05.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea, numărul persoanelor aşteptate fiind estimat între 300.000 şi un milion, în afară de cele 132 de delegaţii străine.

Peste 30 de şefi de stat stau în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri par în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului. 

La scurt timp după ora locală 07.00 (08.00 ora României), la balconul central al bazilicii Sfântul Petru a fost amplasată o tapiserie.

Mai multe organizaţii catolice precum "Communione e Liberazione" au amplasat bannere, la fel şi comunitatea Sant'Egidio. "Francisc, mergi înainte, eu voi fi cu tine acolo unde vei merge", au scris surorile braziliene pe bannerul lor. 

În Piaţa Sfântul Petru a apărut şi o inscripţie enormă "San Lorenzo", echipa de fotbal preferată a Papai Francisc, primul papă de pe continentul american, primul iezuit şi primul care şi-a ales numele după un sfânt simbol pentru cei săraci, Sfântul Francisc din Assisi.

Argentinienii care purtau banderola au încercat să o prindă de lampioane, dar poliţia i-a împiedicat deoarece, fiind foarte mare, aceasta ar împiedica vederea altor spectatori.

Corturile Crucii Roşii şi ale serviciilor de urgenţă au fost, de asemenea, instalate în apropierea pieţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici