Investigat în Argentina? Human Rights Watch cere activarea unui articol care permite cercetarea lui Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, în altă ţară

O organizaţie pentru drepturile omului a cerut Argentinei să utilizeze o lege din constituţia sa privind crimele de război pentru a investiga rolul prinţului saudit Mohammed bin Salman în posibilele crime împotriva umanităţii din Yemen şi uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

1110 afișări
Imaginea articolului Investigat în Argentina? Human Rights Watch cere activarea unui articol care permite cercetarea lui Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, în altă ţară

Investigat în Argentina? Human Rights Watch cere activarea unui articol care permite judecarea lui Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, în altă ţară

Constituţia Argentinei recunoaşte jurisdicţia universală pentru crime de război şi tortură, în sensul că autorităţile judiciare pot investiga şi urmări în justiţie aceste infracţiuni, indiferent de ţara unde au fost comise.

Human Rights Watch (HRV) a anunţat că cererea sa a fost trimisă judecătorului federal Ariel Lijo. Nici biroul lui Lijo, nici biroul procurorului public din Argentina nu au răspuns solicitărilor.

Directorul HRW din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Sarah Leah Whitson, a declarat că grupul internaţional pentru drepturile omului a trimis cazul în Argentina, întrucât prinţul Mohammed, cunoscut şi sub numele de MbS, va participa la deschiderea summitului G20 săptămâna aceasta la Buenos Aires.

"Am trimis aceste informaţii procurorilor argentinieni cu speranţa că vor investiga complicitatea şi responsabilitatea lui MbS pentru eventualele crime de război din Yemen, precum şi torturarea civililor, inclusiv Jamal Khashoggi", a declarat Whitson pentru Reuters.

Mass-media argentiniană a citat surse judiciare spunând că este extrem de puţin probabil ca autorităţile să se angajeze într-o investigaţie împotriva moştenitorului coroanei şi conducătorul de facto al Arabiei Saudite.

Uciderea lui Khashoggi, un jurnalist al cotidianului Washington Post şi critic al domnitorului coroanei, în consulatul de la Riyadh din Istanbul, acum şase săptămâni, a tensionat relaţiile Arabiei Saudite cu Occidentul şi a distrus imaginea prinţului Mohammed în străinătate.

Naţiunile occidentale solicită, de asemenea, încheierea campaniei militare conduse de Arabia Saudită în Yemenul vecin, care a fost iniţiată de principele Mohammed şi care a dus la o criză umanitară din ce în ce mai gravă.

Cazurile care au beneficiat de jurisdicţie universală au avut succes în trecut, mai ales în 1998, când judecătorul spaniol Baltasar Garzon a cerut arestarea la Londra a fostului dictator chilian Augusto Pinochet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici