Ion Cristoiu: În America pînă la urmă va învinge nu cine are dreptate, ci cine are mai multe legiuni de partea sa

  • Ion Cristoiu: Criza din America e importantă pentru noi prin imaginea pe care o are America în România. America a fost considerată la noi şi nu numai, un exemplu de imitat în materie de stat de drept, de democraţie, de instituţii puternice, pe a căror independenţă faţă de politic se paria ori de cîte ori apărea un început de Criză.
  • Ion Cristoiu: Rău pentru noi nu e compromiterea imaginii Americii de exemplu, ci convingerea că dacă şi în ţara dată drept exemplu se pot formula la astfel de nivele înalte acuzaţii teribile, cum să mai creadă românii în statul de drept şi mai ales în instituţiile care stau de strajă democraţiei în biata noastră ţară.
  • Ion Cristoiu: În America n-au avut loc alegeri prezidenţiale. A avut loc o lovitură de stat împotriva celui considerat a fi de autori un pericol pentru America. O lovitură în care s-au implicat nu numai democraţii, ci şi instituţii ale statului american, unele chiar de sub comanda lui Donald Trump.
17092 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În America pînă la urmă va învinge nu cine are dreptate, ci cine are mai multe legiuni de partea sa

Ion Cristoiu: În America pînă la urmă va învinge nu cine are dreptate, ci cine are mai multe legiuni de partea sa

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Donald Trump nu va rămâne la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie deoarece de partea sa sunt mai puţine legiuni decît cele de partea lui Joe Biden, iar singura necunoscută este care va fi preţul acestui rezultat pentru democraţia americană.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

La noi, în România, întîmplările de dincolo de hotare, văzute de băştinaşi ca petrecute dincolo de nişte garduri peste care nu e sănătos să te uiţi, pentru că-ţi poţi rupe gîtul întinzîndu-l, sînt trecute la ceea ce se cheamă politică externă. Chiar şi jurnaliştii sînt împărţiţi în de politică internă şi de politică externă. Cei specializaţi în politică externă nu ating vedetismul celor preocupaţi de politica internă. De aceea, comentatorii de politică externă sînt convocaţi la televiziuni doar cînd peste hotare se întîmplă un moment aţîţător, ceva între arestarea fostului soţ al Biancăi Drăguşanu şi plecarea unui antrenor celebru în România în Emirate, ca să facă bani acolo. Chiar şi la site-uri cu pretenţii de presă quality evenimentelor de peste hotare li se repartizează o rubrică specială intitulată deseori fără fantezie De peste hotare, un fel de ţarc menit a delimita spaţiul de cel dedicat politicii interne şi mai ales mahalalei moldo-valahe.

Explicabil în acest context nedumerirea unui cititor faţă de preocuparea mea pentru ce se întîmplă în America. Respectivul e un critic al regimului Iohannis. De altfel, îl suspectez că de asta mă şi urmăreşte, pentru a-şi regăsi opiniunile în comentariile mele scrise şi video, şi nu pentru a se lămuri în privinţa întîmplărilor din jurul său. Sub acest semn, fără a-mi spune direct, cititorul a lăsat să se înţeleagă că preocuparea mea pentru criza din îndepărtata Americă e o formă subtilă de a nu mă mai ocupa de „bandiţii ăştia”.

Da, cînd România traversează o multiplă criză – Sanitară, Economică, Morală şi Democratică (aceasta din urmă constînd în străduinţa lui Klaus Iohannis de a deveni primul preşedinte faraon din istoria lumii), a scrie şi a vorbi despre realităţile din America poate trece drept ceea ce Realismul socialist condamna la artişti drept evazionism, încercarea de a evita măreţele prefaceri revoluţionare din jurul lor scriind, de exemplu, despre viaţa în Roma antică. Artiştii care nu abordau construirea socialismului riscau să fie acuzaţi şi de izolare în turnul de fildeş.

Spre deosebire de alte Crize din lume, cea din America e de o dureroasă importanţă pentru noi, românii. În nici un caz Criza de acolo nu poate fi tratată ca o chestiune de realitate externă. Şi cînd spun aceasta nu mă refer la poziţia Americii de partener strategic al României şi mai ales de garant al securităţii noastre într-o lume dominată de mulţi hrăpăreţi, deşi Criza face ca America să se preocupe doar de ea însăşi şi pe acest fond alte mari puteri, marcate de stabilităţi interne, multe chiar dictatoriale, să-şi poată face de cap. Cine mai are timp în America de intrarea militară a Rusiei în Caucazul de Nord sau de moartea treptată a mişcării de protest din Belarus?

Criza din America ne afectează prin slăbirea puterii de intimidare a duşmanilor României.

După opinia mea însă Criza din America e importantă pentru noi prin imaginea pe care o are America în România. America a fost considerată la noi şi nu numai la noi un exemplu de imitat în materie de stat de drept, de democraţie, de instituţii puternice, pe a căror independenţă faţă de confruntarea politică se paria ori de cîte ori apărea un început de Criză. Ce aflăm noi, românii, că se întâmplă în America? Unul dintre candidaţi a fost proclamat de presă drept preşedinte ales înainte ca scrutinul să se fi încheiat şi în pofida faptului că adversarul nu şi-a recunoscut înfrîngerea. Mai mult el şi-a constituit un aşa zis birou al preşedintelui ales şi se face că se pregăteşte de preluarea preşedinţiei. A urmat o operaţiune de tip fapt împlinit. Presa l-a tratat pe Joe Biden ca preşedinte al Americii. Cei mai mulţi şefi de state s-au grăbit să-l felicite, deşi teoretic situaţia se poate schimba.

În America, o serie de instituţii îl recunosc pe Joe Biden drept preşedinte ales, altele pariază mai departe pe Donald Trump. Preşedintele în exerciţiu nu conteneşte să afirme de la autoproclamarea celuilalt încoace că alegerile sînt fraudate. El şi alţi membri ai echipei invocă falsificări de semnături, folosirea de buletine de vot false, apelul la softuri sofisticate prin care mii de voturi au trecut de la preşedintele în exerciţiu la contracandidat. În replică tabăra adversă, puternic sprijinită de presă, îl acuză pe Donald Trump că-şi pregăteşte o rezistenţă în funcţie. S-ar putea spune că e o vorba de o simplă bătălie politică şi prin urmare că n-ar trebui să luăm în serios acuzaţiile de o parte şi de alta. Aşa ar fi dacă aceste acuzaţii, venite de la cele mai importante persoane din statul american, n-ar invoca implicarea de o parte şi de alta a unor instituţii văzute pînă acum în istoria Americii ca incapabile de mânării. n-ar veni de la primele persoane importante în statul american. Acuzaţiile de fraudă sînt argumentate cu exemple care trimit la o republică bananieră, pentru că doar în republicile bananiere pot fi acuzaţi cei care numără voturile că au astupat ferestrele încăperii în care lucrau ca să nu se vadă de afară mînăria. Acuzaţiile de rezistenţă la Casa Albă sînt argumentate cu măsuri precum demiterea şefului Pentagonului. Repet, nu e vorba de acuzaţii care ţin de retorica bătăliei politice. E vorba de acuzaţii în care instituţiile americane, cele cîntate la noi ca alcătuind un sistem puternic, gata să rămână lucid, calm în bătălia politică dintre cei doi pretendenţi la şefia Americii, sînt prezentate de o parte şi de alta ca vîrîte pînă-n gît în tot felul de abateri de la statutul lor profesionist, unele chiar cu caracter de infracţiune. Rău pentru noi nu e compromiterea imaginii Americii de exemplu, ci convingerea că dacă şi în ţara dată drept exemplu de forţă a mecanismului constituţional împotriva unor instituţii ale statului de drept care funcţionează independent de chelfăneala pentru putere se pot formula la astfel de nivele înalte acuzaţii teribile, cum să mai creadă românii în statul de drept şi mai ales în instituţiile care stau de strajă democraţiei în biata noastră ţară.

Sînt cititori care urmăresc cu pasiune Criza din America întrebîndu-se cine va învinge pînă la urmă. Naturi optimiste ei cred că va învinge cine va avea dreptate. O dreptate pe care o vor face instituţiile răspunzătoare constituţional cu soluţionarea unor astfel de dispute. Instituţii care, o dată pronunţîndu-se, unul dintre cei doi combatanţi, recunoscînd autoritatea arbitrului, va ceda. Eu, mai sceptic, cunoscător din istorie a ce înseamnă lupta pentru putere în marile imperii spun însă că va învinge pînă la urmă nu cine va avea dreptate, ci cine va avea mai multe legiuni de partea sa. Pentru că e limpede de acum:

În America n-au avut loc alegeri prezidenţiale. A avut loc o lovitură de stat împotriva celui considerat a fi de autori un pericol pentru America. O lovitură în care s-au implicat nu numai democraţii, ci şi instituţii ale statului american, unele chiar de sub comanda lui Donald Trump. Va reuşi Donald Trump să rămînă preşedinte? Judecînd după faptul că de partea sa sînt mai puţine legiuni decît cele de partea lui Joe Biden eu cred că Donald Trump va fi învinsul. Depinde însă de cît de mare va fi preţul pentru democraţia americană”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici