Irak: 40 de persoane au murit într-un asalt al armatei şi în atacuri

Patruzeci de persoane au fost ucise marţi, în nordul Irakului, într-un atac al forţelor de ordine împotriva unor manifestanţi ostili premierului Nuri al-Maliki şi în atacuri comise ca măsuri de represalii împotriva militarilor.

201 afișări
Imaginea articolului Irak: 40 de persoane au murit într-un asalt al armatei şi în atacuri

Irak: 40 de persoane au murit într-un asalt al armatei şi în atacuri (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Forţele antirevoltă au luat cu asalt, dimineaţă, o piaţă din localitatea Houweijah, în provincia Kirkuk, după expirarea unui ultimatum adresat manifestanţilor, potrivit Ministerului de Interne.

Doi militari şi 25 de manifestanţi au fost ucişi în atac, iar alte 70 de persoane au fost rănite, potrivit armatei.

"Forţele noastre nu au deschis focul din prima. Ele au făcut-o atunci când manifestanţii au tras, iar noi am ripostat pentru a ne apăra", a afirmat pentru AFP un ofiţer cu rang de general, care a solicitat anonimatul.

Un purtător de cuvânt al manifestanţilor, Abdel Malek Al-Juburi, a declarat pentru AFP că forţele antirevoltă "au deschis focul fără discriminare" şi "au dat foc la corturi", în care campau sute de manifestanţi, de câteva săptămâni, pentru a cere demisia lui Maliki.

Potrivit ofiţerului, operaţiunea viza gruparea rebelă islamistă Naqchbandis, care se opune Guvernului irakian şi este foarte activă în Kirkuk.

În urma atacului, forţele armate au impus o stare de asediu în regiune, iar piaţa a fost evacuată.

Ulterior, forţele armate au ucis 13 bărbaţi care au încercat să atace poziţii din provincia Kirkuk, ca măsuri de represalii faţă de incidentul de la Houweijah, conform unor ofiţeri.

Manifestaţii antiguvernamentale au loc, de la sfârşitul lunii decembrie, în provincii majoritar sunnite din nordul ţării. Protestatarii cer demisia lui Nuri al-Maliki şi încetarea "marginalizării", căreia consideră că îi sunt victime din cauza apartenenţei religioase.

Minoritatea sunnită reprezintă aproximativ 24% din populaţia Irakului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici