Irak: Cel puţin 52 de morţi, în urma a numeroase atacuri şi explozii

Mai multe atacuri comise în ultimele ore în Irak au provocat moartea a 52 de persoane şi rănirea altor 250 în mai multe zone din ţară, au anunţat duminică autorităţile irakiene.

249 afișări
Imaginea articolului Irak: Cel puţin 52 de morţi, în urma a numeroase atacuri şi explozii

Cel puţin 52 de morţi, în urma unor atentate comise în Irak (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

Aceste atacuri, dintre care cel mai sângeros a vizat un baraj al armatei, ridică la 82 numărul morţilor în violenţele din Irak de la începutul lui septembrie. Aceasta este ziua cea mai sângeroasă din 16 august, când au murit 82 de persoane.

La Nassiriya, la 300 de kilometri sud de capitala irakiană, o bombă amplasată într-o maşină staţionată în apropierea consulatului onorific al Franţei a explodat în jurul orei locale 09.00 (09.00 ora României), potrivit unei surse diplomatice franceze.

Consului onorific nu se afla în clădire în momentul deflagraţiei. Potrivit site-ului de Internet al municipalităţii, o persoană a murit şi o alta a fost rănită.

În acelaşi oraş, un atentat cu maşină-capcană comis în faţa unui hotel s-a soldat cu doi morţi şi doi răniţi, potrivit directorului spitalului municipal şi unei surse din cadrul forţelor de securitate.

Atacul cel mai sângeros s-a produs în cursul dimineţii într-o piaţă situată în apropierea mausoleului imamului şiit Ali al-Sharki, din sudul Irakului, unde au explodat două maşini-capcană.

Prima a explodat într-o piaţă aglomerată, iar a doua la sosirea echipelor de salvare. Paisprezece persoane au fost ucise şi alte 60 au fost rănite, potrivit doctorului Ali al-Alaa din cadrul serviciilor sanitare ale provinciei Missane.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, persoane necunoscute au deschis focul împotriva unui punct de control al armatei, în apropiere de Balad, oraş situat la 70 de kilometri nord de Bagdad. La sosirea întăririlor, o bombă amplasată pe marginea drumului a explodat.

În total au fost ucişi 11 soldaţi şi alţi opt au fost răniţi, potrivit unui colonel şi unei surse medicale de la spitalul din Balad.

La primele ore ale dimineţii, o bombă a explodat în apropiere de Kirkuk (nord), în parcarea sediului North Oil Company, compania petrolieră publică ce exploatează hidrocarburile în nordul ţării.

Şapte persoane au murit şi alte 17 au fost rănite, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la un spital din vecinătate.

Alte două atentate au fost comise în centrul Kirkuk, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 70, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unui medic de la spitalul din oraş. Un corespondent al AFP a văzut numeroase maşini distruse şi clădiri ale autorităţilor provinciale avariate din cauza exploziei. Străzile erau pustii.

Alte atacuri au fost semnalate la vest de Kirkuk, Tuz Khurmatu, Tal Afar, Samarra, Taji şi Baaquba.

La Basra, în sudul ţării, trei persoane au murit şi cel puţin alte 20 au fost rănite în explozia unei maşini-capcană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici