Irakul efectuează o anchetă pentru a stabili dacă liderul SI a fost ucis sau nu la Mosul

Irakul efectuează o anchetă pentru a stabili dacă liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi se află sau nu printre liderii jihadişti vizaţi de raiduri aeriene ale coaliţiei în nordul ţării, relatează AFP.

283 afișări
Imaginea articolului Irakul efectuează o anchetă pentru a stabili dacă liderul SI a fost ucis sau nu la Mosul

Irakul efectuează o anchetă pentru a stabili dacă liderul SI a fost ucis sau nu la Mosul

"Până în prezent nu sunt disponibile informaţii fiabile", a declarat duminică un oficial irakian, întrebat dacă Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis în raidurile efectuate de coaliţie vineri la Mosul, împotriva a ceea ce Statele Unite au prezentat drept "o reuniune a liderilor SI".

"Informaţia (cu privire la moartea lui al-Baghdadi) provine de la surse neoficiale şi nu a fost confirmată. Lucrâm în continuare în acest sens", a adăugat oficialul. Televiziuni arabe afirmă, de sâmbătă, că liderul şi califul autoproclamat al SI a fost rănit, eventual ucis.

La rândul său, Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) "nu a putut să confirme" dacă liderul jihadiştilor a fost prezent în locul în care au fost efectuate atacuri aeriene care au "distrus un convoi de vehicule alcătuit din camioane înarmate aparţinând SI", în apropiere de Mosul.

Al doilea cel mai important oraş irakian este unul dintre centrele nevralgice ale jihadiştilor, după ce a căzut pe mâna acestora în iunie, la începutul ofensivei care a condus la cucerirea de către organizaţia extremistă sunnită a unor sectoare importante din această ţară.

Moartea lui al-Baghdadi, un personaj discret, ar reprezenta un succes major al coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, care sprijină aerian forţele proguvernamentale - armata federală, peshmerga, miliţii şiite şi triburi sunnite - să lupte împotriva jihadiştilor la sol.

Americanii tocmai şi-au dublat prezenţa la sol în Irak, cu 1.500 de consilieri militari suplimentari. Bagdadul a salutat această iniţiativă "tardivă", în contextul în care forţele irakiene nu euşesc să recâştige terenul pierdut în faţa SI în vest şi nord.

Consilierii urmează să formeze şi antreneze militari irakieni, a căror imagine a fost pătată, iar capacităţile militare le-au fost diminuate în debandada din iunie, când SI a preluat cu uşurinţă controlul asupra unui important arsenal de armament şi vehicule abandonate.

- Emisarul ONU Staffan De Mistura, la Damasc pentru a relansa eforturile de pace

În contextul în care bilanţul războiului din Siria a depăşit 180.000 de morţi începând din 2011, emisarul special al ONU Staffan De Mistura se afla la Damasc pentru a discuta despre un "plan de acţiune" vizând să relanseze eforturile de pace.

Înainte de a-l întâlni pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, el a purtat discuţii "constructive" cu ministrul de Externe Walid Muallem, potrivit agenţiei de stat Sana, care citează dosarul culoarelor umanitare către Alep.

"Lucrez dur" pentru a găsi o soluţie la războiul civil, a declarat De Misruta, contactat de AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici