Iranul a ajuns la un acord cu marile puteri privind "cadrul" negocierilor pe tema dosarului nuclear

Iranul a ajuns la un acord cu marile puteri privind "cadrul" negocierilor globale referitoare la programul nuclear al Teheranului, a anunţat, joi, la Viena, şeful echipei iraniene de negociatori, Abbas Araghchi.

146 afișări
Imaginea articolului Iranul a ajuns la un acord cu marile puteri privind "cadrul" negocierilor pe tema dosarului nuclear

Iranul a ajuns la un acord cu marile puteri privind "cadrul" negocierilor pe tema dosarului nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După două zile de discuţii intense, Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord privind cadrul viitoarelor negocieri şi un plan de acţiune a fost stabilit", a declarat Abbas Araghchi, citat de agenţia oficială Irna.

El a precizat că următoarele negocieri vor avea loc începând cu jumătatea lunii martie, la Viena.

Discuţiile "au avut loc într-o atmosferă pozitivă, dar încă nu putem fi optimişti în ceea ce priveşte obţinerea progreselor în următoarea rundă de negocieri", a explicat oficialul iranian.

Iranul şi ţările din grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) au început marţi la Viena negocieri dificile în vederea soluţionării dosarului legat de controversatul program nuclear al Teheranului.

Marile puteri şi Iranul au încheiat la sfârşitul lunii noiembrie, la Geneva, un acord interimar pe o perioadă de şase luni care limitează anumite activităţi sensibile ale Teheranului în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale. Acordul, care are o durată de şase luni, a intrat în vigoare la 20 ianuarie sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), iar Teheranul a suspendat îmbogăţirea uraniului la 20%, etapă importantă către nivelul militar de 90%. Acest plan de acţiune ar urma să fie transformat într-un acord global care să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici