Iranul a dezvoltat o centrifugă de 15 ori mai puternică decât generaţia precedentă

Iranul a anunţat, luni, că a dezvoltat un nou tip de centrifugă pentru purificarea uraniului, de 15 ori mai puternică decât generaţia precedentă.

213 afișări
Imaginea articolului Iranul a dezvoltat o centrifugă de 15 ori mai puternică decât generaţia precedentă

Iranul a dezvoltat o centrifugă de 15 ori mai puternică decât generaţia precedentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După semnarea acordului de la Geneva, pe 24 noiembrie, "am dezvăluit existenţa unei centrifuge care i-a surprins pe occidentali, dar am impus-o în cadrul activităţilor de cercetare nucleară de la Natanz", a declarat Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică.

"Această centrifugă este de 15 ori mai puternică decât cele din generaţia precedentă", a precizat Salehi.

Iranul deţine în prezent peste 19.000 de centrifuge, dintre care aproximativ 10.000 de primă generaţie - IR-1 - şi 1.000 de a doua generaţie - IR-2m.

În cadrul acordului de la Geneva semnat cu grupul P5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Iranul s-a angajat să nu sporească numărul centrifugelor din uzinele Natanz şi Fordo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici