Iranul afirmă că va accelera înarmarea Cisiordaniei, după doborârarea unei drone israeliene

Iranul va accelera înarmarea palestinienilor din Cisiordania, drept represalii faţă de trimiterea unui avion israelian fără pilot în spaţiul aerian iranian, a anunţat, luni, un oficial din cadrul Gardienilor Revoluţiei, corpul militar de elită al regimului islamist de la Teheran.

427 afișări
Imaginea articolului Iranul afirmă că va accelera înarmarea Cisiordaniei, după doborârarea unei drone israeliene

Iranul afirmă că va accelera înarmarea Cisiordaniei, după doborârarea unei drone israeliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom accelera înarmarea Cisiordaniei şi ne rezervăm dreptul să răspundem" la trimiterea avionului fără pilot de tip Hermes, care a fost doborât în timp ce se apropia de complexul nuclear de la Natanz, din centrul ţării, a declarat generalul Amir-Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, potrivit site-ului oficial Sepahnews.com.

Artileria iraniană a anunţat, duminică, doborârea un avion fără pilot israelian în zona complexului nuclear de la Natanz. "O dronă de spionaj a regimului sionist a fost doborâtă cu o rachetă. (...) Aparatul fără pilot încerca să se apropie de complexul nuclear de la Natanz", a precizat site-ul oficial al Gardienilor Revoluţiei, Sepahnews.com.

Iranul a anunţat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că a livrat combatanţilor palestinieni din cadrul mişcărilor Hamas şi Jihadul islamic tehnologia necesară în vederea fabricării rachetelor folosite pentru bombardarea oraşelor israeliene, din Fâşia Gaza.

În replică, armata israeliană a precizat că nu comentează informaţiile apărute în presă.

"Dacă astfel de acţiuni se vor repeta, vom da un răspuns zdrobitor", a mai avertizat generalul Amir-Ali Hajizadeh. "Fragmente din avionul fără pilot au fost recuperate intacte şi urmează să fie analizate", a adăugat el.

Generalul Hajizadeh a mai afirmat că avionul fără pilot avea o capacitate de zbor de 800 de kilometri şi "a decolat dintr-o altă ţară", fără a da însă detalii suplimentare. "Avionul a fost detectat de sistemul de supraveghere al armatei, iar ulterior a fost doborât de o rachetă sol-aer al Gardienilor Revoluţiei", a adăugat el.

"Avionul este prevăzut cu două camere de înregistrare şi poate obţine imagini de foarte bună calitate. Aripile aparatului măsoară în total cinci metri şi jumătate", a mai declarat generalul Hajizadeh.

Complexul de la Natanz este principala uzină de îmbogăţire a uraniului din Iran, unde au fost instalate peste 16.000 de centrifuge. Alte aproximativ 3.000 de centrifuge se află la complexul Fordoo, construit sub munţi şi greu de distrus.

Israelul a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca instalaţiile nucleare iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici