Iranul este pregătit să înceapă imediat negocieri privind schimbul de combustibil nuclear

Iranul este pregătit să înceapă imediat negocieri cu ţările din grupul de la Viena (Statele Unite, Rusia şi Franţa) privind un schimb de combustibil nuclear, a declarat vineri Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, citat de agenţia Mehr.

26 afișări
Imaginea articolului Iranul este pregătit să înceapă imediat negocieri privind schimbul de combustibil nuclear

Iranul este pregătit să înceapă imediat negocieri privind schimbul de combustibil nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pregătiţi să începem negocierile cu cealaltă parte, chiar zilele următoare", a declarat Salehi, adăugând că aceste negocieri vor avea loc la Viena.

De asemenea, Salehi a mai declarat că Iranul nu caută să constituie un stoc de uraniu, îmbogăţit în proporţie de 20 la sută, dincolo de nevoile de consum de combustibil pe care le are cu reactorul de cercetare de la Teheran.

"Vrem combustibil (nuclear, îmbogăţit în proporţie de) 20 la sută doar pentru reactorul din Teheran, pentru moment. Dacă, în viitor, vom avea şi alte reactoare de acest tip, aceasta va fi o altă problemă. Dar, pentru moment, acest combustibil este necesar doar la reactorul din Teheran", a declarat el.

"Dacă ni se vor furniza 100 de kilograme de combustibil, (această cantitate) va fi suficientă pentru o perioadă de şapte sau opt ani", a adăugat acesta. "Noi producem combustibil (îmbogăţit în proporţie la) 20 la sută doar pentru nevoile noastre (la reactorul din Teheran), nu vrem un stoc", a subliniat directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică.

Iranul a început să producă, în februarie, uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 la sută, cu scopul de a produce acest tip de combustibil, după eşecul negocierilor cu marile puteri, vizând procurarea acestui combustibil în străinătate.

Această hotărâre a fost condamnată de marile puteri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici