Iranul nu caută cu orice preţ să fie invitat la conferinţa de pace Geneva II, afirmă şeful diplomaţiei iraniene

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat duminică, în cadrul vizitei sale la Beirut, că ţara sa nu caută cu orice preţ să fie invitată la conferinţa de pace pe tema Siriei, programată pe 22 ianuarie.

105 afișări
Imaginea articolului Iranul nu caută cu orice preţ să fie invitat la conferinţa de pace Geneva II, afirmă şeful diplomaţiei iraniene

Iranul nu caută cu orice preţ să fie invitat la conferinţa de pace Geneva II, afirmă şeful diplomaţiei iraniene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă vom primi o invitaţie, fără condiţii prealabile, atunci vom participa la conferinţa de pace Geneva II, dar nu vom întreprinde acţiuni pentru a obţine o astfel de invitaţie", a declarat Zarif.

Iranul, care susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, nu figurează printre invitaţii la conferinţa de pace pe tema Siriei. Secretarul general al ONU doreşte să invite Teheranul, la fel ca şi Rusia, principalul aliat al Damascului.

Statele Unite au propus Iranului, pentru moment, un rol de subaltern, ceea ce Teheranul a respins.

Zarif a afirmat că Teheranul "primeşte pozitiv orice iniţiativă care ar duce la găsirea unei soluţii politice pentru Siria, deoarece Iranul consideră că singurul mod pentru Damasc de a ieşi din criză este o soluţie politică".

Aproximativ 30 de participanţi au fost invitaţi la conferinţa de pace Geneva II, amânată deja în repetate rânduri şi menită să reunească la aceeaşi masă reprezentanţi ai regimului şi opoziţiei siriene pentru a pune capăt conflictului din Siria.

Conferinţa Geneva II urmează să se deschidă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia, sub preşedinţia secretarului general al ONU Ban Ki-moon, şi să continue, începând din 24 ianuarie, între delegaţiile siriene, sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici