Iranul reproşează Israelului că vrea să "compromită" Teheranul în urma atacului de la Burgas

Ambasada Iranului în Bulgaria a reproşat joi Israelului că vrea să "compromită" Teheranul şi să încerce să "creeze probleme relaţiilor" bulgaro-iraniene în urma atentatului antiisraelian de la Burgas, la 18 iulie, soldat cu şapte morţi, inclusiv atacatorul.

325 afișări
Imaginea articolului Iranul reproşează Israelului că vrea să "compromită" Teheranul în urma atacului de la Burgas

Iranul reproşează Israelului că vrea să "compromită" Teheranul în urma atacului de la Burgas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opinia publică din Bulgaria este martora unui abuz din partea reprezentanţilor regimului sionist, vizând să compromită Republica islamică Iran şi să creeze probleme relaţiilor istorice amicale" bulgaro-iraniene, potrivit unei declaraţii difuzate de către ambasadă.

Misiunea protestează vehement faţă de unele declaraţii făcute marţi de către vicepremierul israelian Moshe Ya'alon, în cadrul unei ceremonii organizate la sinagoga din Sofia în memoria victimelor atentatului sinucigaş, în prezenţa membrilor familiilor acestora.

Ya'alon a condamnat "terorismul ale cărui origine, finanţare, planificare şi înarmare provin din Iran şi care este realizat adesea prin intermediul (mişcării şiite libaneze) Hezbollah".

Ambasada Iranului apreciază că acuzaţiile formulate împotriva Republicii islamice sunt "nefondate şi absurde" şi caută "să creeze îngrijorare în cadrul societăţii" bulgare.

La 18 iulie, un atentat sinucigaş comis pe aeroportul de lângă Burgas s-a soldat cu moartea a cinci turişti israelieni, şoferului autobuzului şi atacatorului sinucigaş.

Israelul acuză Iranul că este cel care l-a ordonat, iar mişcarea şiită libaneză Hezbollah că l-a executat, acuzaţii dezminţite în mod vehement de ambele.

Autorităţile bulgare s-au arătat foarte prudente, refuzând să acuze Iranul sau Hezbollahul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici