Iranul va fabrica o rachetă care va putea ajunge la altitudinea de 1.000 de kilometri

Iranul va avea în doi ani o rachetă capabilă să transporte o încărcătură până la altitudinea de 1.000 de kilometri, dincolo de atmosfera terestră, afirmă preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

15 afișări
Imaginea articolului Iranul va fabrica o rachetă care va putea ajunge la altitudinea de 1.000 de kilometri

Iranul va fabrica o rachetă care va putea ajunge la altitudinea de 1.000 de kilometri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oamenii de ştiinţă iranieni lucrează şi, în viitor, o rachetă cu trei segmente va putea ajuge pe o orbită de 1.000 de kilometri, adică va ieşi din atmosferă", afirmă preşedintele iranian.

"Racheta pe care o construim va avea o putere de decolare de 120 - 140 de tone, faţă de 32 de tone în cazul celei folosite pentru lansarea primului satelit. Prima dată am trimis un satelit la 250 de kilometri, anul viitor va fi la 700 de kilometri, iar ulterior la 1.000 de kilometri", precizează Ahmadinejad.

Preşedintele iranian a confirmat lansarea în curând a unui satelit experimental de comunicaţii, care va funcţiona un an. Ahmadinejad nu a precizat data exactă a lansării, dar ministrul Telecomunicaţiilor, Reza Taghipour, anunţase că este vorba de ultima săptămână a lunii august.

Satelitul experimental va fi al doilea plasat pe orbită de Iran după lansarea Omid, în februarie 2009.

Iranul dezminte că ar avea obiective militare spaţiale sau nucleare, deşi Occidentul suspectează Teheranul că încearcă să se doteze cu arme atomice şi cu capacităţi balistice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici