Irlandezii au respins prin referendum propunerea guvernului de eliminare a sintagmei "îndatoririle femeii în familie" din constituţie. Senator: "Zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie"

Alegătorii irlandezi au respins propunerile de înlocuire a trimiterilor constituţionale la componenţa unei familii şi la "îndatoririle femeii în familie", într-o înfrângere semnificativă pentru guvern.

505 afișări
Imaginea articolului Irlandezii au respins prin referendum propunerea guvernului de eliminare a sintagmei "îndatoririle femeii în familie" din constituţie. Senator: "Zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie"

Irlandezii au respins prin referendum propunerea guvernului de eliminare a sintagmei "îndatoririle femeii în familie" din constituţie. Senator: "Zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie"

Premierul Leo Varadkar a prezentat votul, care a avut loc vineri pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Femeii şi a fost numărat sâmbătă, ca o şansă de a şterge un "limbaj foarte demodat şi foarte sexist despre femei".
 
Referendumul privind propunerea de înlocuire a limbajului referitor la îndatoririle femeii în casă cu o clauză care să recunoască rolul membrilor familiei în asigurarea îngrijirii a fost respins cu 73,9% la 26,1%.
 
O altă propunere de extindere a definiţiei familiei de la o relaţie bazată pe căsătorie la alte relaţii durabile a fost respinsă cu 67,7% la 32,3%.
 
"A fost responsabilitatea noastră să convingem majoritatea oamenilor să voteze "da" şi în mod clar nu am reuşit să facem acest lucru", a spus Leo Varadkar după vot.
 
Faptul că am pierdut "atât de grav" înseamnă că mulţi oameni "au greşit, iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei", a declarat Varadkar, adăugând că guvernul va respecta pe deplin rezultatul votului.
 
Irlanda se mândreşte cu reputaţia sa progresistă şi şi-a revizuit constituţia în ultimii ani pentru a permite divorţul, avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
 
Marie Sherlock, senator din partea Partidului Laburist din opoziţie, a spus că este o "zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici