Islamabadul cere Interpolului să îl aresteze pe Pervez Musharraf pentru uciderea lui Benazir Bhutto

Islamabadul a cerut oficial Interpolului să emită un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf pentru asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, a anunţat duminică ministrul pakistanez de Interne Rehman Malik.

707 afișări
Imaginea articolului Islamabadul cere Interpolului să îl aresteze pe Pervez Musharraf pentru uciderea lui Benazir Bhutto

Benazir Bhutto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am trimis o cerere Interoplului pentru arestarea lui Pervez Musharraf", a declarat în faţa jurnaliştilor, la Islamabad, Malik, un fost colaborator apropiat al lui Bhutto.

În două rânduri premier în anii '90, aceasta a fost ucisă pe 27 decembrie 2007 într-un atentat sinucigaş, în momentul în care pleca de la un miting electoral la Rawalpindi, un oraş de garnizoană de la periferia Islamabadului, în care se află cartierul general al amatei.

Generalul Musharraf, sosit la putere printr-o lovitură de stat militară în 1999 şi destituit în august 2008, a ales de atunci să trăiască în exil la Londra şi Dubai. Autorităţile pakistaneze l-au avertizat că în caz de revenire în ţară va fi arestat.

Justiţia pakistaneză a solicitat arestarea sa pentru responsabilitatea pe care o deţine în uciderea lui Akbar Bugtie, un lider rebel din Balucistan ucis în 2006, şi în asasinarea lui Bhutto.

În Balucistan, autorităţile pakistaneze se confruntă cu o mişcare rebelă care cere autodeterminarea acestei provincii din sud-vestul ţării, situată la frontiera cu Iranul şi Afganistanul.

De la moartea lui Bhutto, Malik îi reproşează generalului Musharraf că i-a refuzat acesteia un serviciu de securitate adecvat în timpul campaniei electorale şi că a ameninţat-o la telefon înainte să revină din exil, în ioctombrie 2007, în timp ce aceasta se afla la Washington.

După asasinat, generalul Musharraf l-a acuzat pe liderul mişcării talibanilor pakistanezi (TTP) Baitullah Mehsud că este comanditarul crimei. Mehsud, care a negat întotdeauna orice responsabilitate faţă de acest atentat sinucigaş, a fost ucis între timp într-un tir al unui avion american fără pilot.

Soţul văduv al lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, a câştigat cu formaţiunea sa Partidul Poporului Pakistanez (PPP) alegerile legislative din 2008 şi este în prezent preşedintele Pakistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici