Islamiştii pregătesc "Ziua furiei" în Egipt, la un an de la destituirea lui Mohamed Morsi

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani a făcut apel la organizarea de manifestaţii, joi, la Cairo, la un an de la destituirea fostului preşedinte Mohamed Morsi de către armată, urmată de o reprimare violentă care i-a vizat în special pe membrii grupării, relatează AFP.

174 afișări
Imaginea articolului Islamiştii  pregătesc "Ziua furiei" în Egipt, la un an de la destituirea lui Mohamed Morsi

Islamiştii pregătesc "Ziua furiei" în Egipt, la un an de la destituirea lui Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Forţe de poliţie au fost desfăşurate masiv joi în capitala Cairo, care se confruntă de la revolta din 2011 cu mai multe crize şi manifestaţii ce s-au soldat frecvent cu violenţe sângeroase.

Ziua de joi va fi un test pentru islamişti, în special pentru confreria lui Mohamed Morsi. Mişcarea şi-a anulat participarea la toate alegerile organizate în Egipt după revolta din 2011, iar recent a fost declarată organizaţie "teroristă", scoasă în afara legii, în timp ce aproape întreaga conducere a fost arestată şi, asemenea fostului preşedinte Mohamed Morsi, riscă pedepse cu moartea în mai multe procese.

De altfel, liderul suprem al mişcării, Mohamed Badie, a fost condamnat la moarte luna trecută, într-un dosar legat de manifestările violente ce au avut loc la Cairo în iulie 2013, după sentinţa similară primită la sfârşitul lunii aprilie într-un alt dosar.

Reprimarea sângeroasă declanşată de autorităţile de la Cairo, sub conducerea fostului şef al armatei, Abdel Fattah al-Sissi, ales recent la preşedinţia Egiptului, a redus considerabil capacitatea islamiştilor de a se mobiliza. În ultimul an, peste 1.400 de simpatizanţi ai fostului preşedinte au fost ucişi şi peste 15.000 arestaţi, în urma violenţelor care au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armata condusă de Abdel Fattah al-Sissi. Procesele sumare în care s-au pronunţat sute de condamnări la moarte au fost criticate de comunitatea internaţională.

Manifestaţiile de joi sunt organizate la apelul Alianţei Anti-Lovitura de Stat, o coaliţie de facţiuni islamiste condusă de Fraţii Musulmani. În urma publicării apelului pentru "Ziua Furiei", cinci membri ai coaliţiei, inclusiv mai mulţi lideri ai unor formaţiuni islamiste care îl susţin pe fostul preşedinte Mohamed Morsi, au fost arestaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici