Israelienii sunt pregătiţi să reia imediat negocierile de pace cu palestinienii

Israelul este pregătit să reia imediat negocierile de pace cu palestinienii, fără condiţii prealabile, afirmă ambasadorul israelian în Statele Unite într-un interviu difuzat duminică, cu doar câteva zile înaintea unei vizite istorice a preşedintelui Barack Obama în regiune.

218 afișări
Imaginea articolului Israelienii sunt pregătiţi să reia imediat negocierile de pace cu palestinienii

Israelienii sunt pregătiţi să reia imediat negocierile de pace cu palestinienii

"Dorim ca acest lucru să ia mult mai puţin de un an. Vrem să redemarăm negocierile nu mâine, ci acum", a declarat pentru NBC Michael Oren, ambasadorul Israelului la Washington.

El a amintit că Guvernul său şi cel al Statelor Unite pledează amândouă pentru "negocieri directe cu palestinienii, fără condiţii prealabile, care să conducă la o soluţie cu două state pentru două popoare".

În contextul în care Obama începe miercuri o vizită în Israel, Cisiordania şi Iordania, ambasadorul Oren a apreciat că "marea problemă este dacă preşedintele (american) va putea să îl aducă pe preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas la masa negocierilor".

Aceste negocieri de pace israeliano-palestiniene sunt suspendate din septembrie 2010.

În vederea reluării acestora, preşedintele Abbas reclamă încetarea colonizării evreieşti şi recunoaşterea frontierelor de dinainte de Războiul din iunie 1967 ca bază a negocierilor. De asemenea, Abbas a transformat dosarul deţinuţilor într-o prioritate şi solicită eliberarea celor mai vechi deţinuţi în Israel.

Israelul se declară pregătit să reia negocierile fără condiţii prealabile.

Casa Albă nu prevede nicio iniţiativă anume în procesul de pace israeliano-palestinian în timpul celor patru zile ale turneului preşedintelui Obama în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici