Israelul a expulzat un avocat palestinian în Franţa

Ministerul israelian de Interne a anunţat că a expulzat în Franţa un avocat franco-palestinian după ce l-a acuzat de ameninţări la adresa securităţii, potrivit BBC.

234 afișări
Imaginea articolului Israelul a expulzat un avocat palestinian în Franţa

Israelul a expulzat un avocat palestinian în Franţa

Salah Hamouri, în vârstă de 37 de ani, a fost escortat de poliţie duminică la bordul unui avion care va zbura către Franţa, a explicat ministerul de Interne.

Rezident la Ierusalim, acesta a fost privat de dreptul de şedere după ce oficialii l-au acuzat că este membru al unei organizaţii teroriste. Hamouri neagă acuzaţiile, iar grupurile de apărare a drepturilor omului au condamnat această măsură.

Totuşi, ministerul de Interne a anunţat că Hamouri a „organizat, inspirat şi planificat să comită atacuri teroriste" împotriva „cetăţenilor şi a unor israelieni bine cunoscuţi". Ministrul de interne Ayelet Shaked a salutat mişcarea ca fiind un succes personal.

„Sentinţa pentru teroristul Saleh Hamouri a fost finalizată, iar acesta a fost deportat din Israel. Acesta a fost un proces lung şi îndelungat şi este o realizare extraordinară faptul că am reuşit să realizez deportarea sa chiar înainte de încheierea mandatului meu, folosind instrumentele pe care le am la dispoziţie pentru a avansa lupta împotriva terorismului", a spus ministrul ptrin intermediul unei declaraţii.

Hamouri deţine cetăţenia franceză prin intermediul mamei sale. El lucrează pentru Addameer, un grup palestinian de asistenţă juridică şi de apărare a drepturilor deţinuţilor. Addameer a fost desemnat organizaţie teroristă de către Ministerul israelian al Apărării în octombrie 2021, împreună cu alte cinci grupuri ale societăţii civile palestiniene.

Armata susţine că grupurile au legătură cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), un grup militant palestinian pe care Israelul îl consideră o organizaţie teroristă.

Hammouri a fost arestat în martie. După patru luni de detenţie, el i-a scris o scrisoare preşedintelui francez Emmanuel Macron în care îi cerea ajutorul. Ulterior, el a fost clasificat drept „prizonier de mare risc" şi a fost transferat într-o închisoare de înaltă securitate din centrul Israelului.

La sfârşitul lunii septembrie, avocatul a început o grevă a foamei care a ţinut 19 zile. Luna trecută, el a fost informat că va fi deportat, dar expulzarea a fost amânată deoarece avocaţii săi au contestat cazul. Curtea Supremă i-a respins recursul la începutul acestei luni.

Amnesty International a condamnat expulzarea sa şi a declarat că acesta „plăteşte un preţ ridicat pentru munca sa de avocat al palestinienilor".

„Expulzarea din teritoriile palestiniene ocupate constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a celei de-a patra Convenţii de la Geneva şi o potenţială crimă de război", a precizat Amnesty International.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
avocat,
expulzare,
israel

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici