Israelul relansează un proiect de colonizare condamnat de SUA încă din 2010

Ministerul israelian de Interne ia în considerare relansarea unui proiect de construire a 1.600 de locuinţe la Ramat Shlomo, un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est, un proiect condamnat de Washington încă din 2010, a anunţat luni un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.

303 afișări
Imaginea articolului Israelul relansează un proiect de colonizare condamnat de SUA încă din 2010

Israelul relansează un proiect de colonizare condamnat de SUA încă din 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Ministerului de Interne pentru Ierusalim se va reuni peste două săptămâni pentru a discuta eventuale obiecţii la acest program (de construcţie) care a fost aprobat în urmă cu peste doi ani", în martie 2010, a precizat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

"Comisia va hotărî ulterior dacă va lua sau nu în considerare anumite obiecţii şi va acţiona în consecinţă", a adăugat purtătorul de cuvânt adăugând că "este nevoie de timp ca locuinţele să fie scoase la vânzare".

Acest proiect controversat a fost oprit după ce a declanşat o gravă criză diplomatică între Statele Unite şi Israel în timpul unei vizite la Ierusalim a vicepreşedintelui american Joe Biden la 9 martie 2010.

Ramat Shlomo este un cartier de colonizare cu evrei ultraortodocşi aflat în sectorul de est al Ierusalimului, locuit în mare parte de arabi, anexat de Israel în 1967. Comunitatea internaţională nu recunoaşte această anexare.

"Guvernul continuă să avanseze atât cât poate. El face tot posibilul pentru a evita o soluţie cu două state (israelian şi palestinian)", a comentat Hagit Ofran, un specialist în dosarul coloniilor, membru al mişcării Pacea Acum.

Acest anunţ a fost făcut în plină criză diplomatică între Israel, pe de o parte, şi mai multe state europene, pe de alta, între care Franţa şi Marea Britanie, care au denunţat decizia israeliană de a relansa construirea de colonii ca reacţie la obţinerea de către Palestina a statutului de stat observator la ONU.

Washingtonul s-a alăturat luni seară capitalelor europene care se opun acestor proiecte israeliene.

"Solicităm liderilor israelieni să reexamineze aceste decizii unilaterale şi să dea dovadă de reţinere, deoarece aceste acte sunt contraproductive şi vor îngreuna reluarea negocierilor directe între Israel şi palestinieni", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Guvernul israelian a anunţat luni că nu va renunţa, în pofida "presiunilor internaţionale", la decizia de a continua să construiască colonii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici