Israelul şi SUA sunt suspectate că ar pregăti raiduri aeriene contra Iranului

Israelul şi Statele Unite sunt suspectate că ar pregăti raiduri aeriene împotriva Iranului folosind aeroporturi din Georgia şi Azerbaidjan, conform unor noi zvonuri apărute în ultima săptămână, comentează agenţia de analize STRATFOR, încercând să stabilează validitatea acestor informaţii.

13 afișări
Imaginea articolului Israelul şi SUA sunt suspectate că ar pregăti raiduri aeriene contra Iranului

Israelul şi SUA sunt suspectate că ar pregăti raiduri aeriene contra Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua serie de zvonuri a apărut după ce presa a relatat că Israelul şi SUA pregătesc raiduri aeriene şi ar urma să folosească baze aeriene din Georgia şi Azerbaidjan. În plus, zvonurile sunt accentuate de faptul că, săptămâna trecută, portavionul USS Harry S. Truman şi grupul naval care îl însoţeşte au traversat canalul Suez, sosind în regiune, în ceea ce pare a fi o deplasare de rutină.

Deplasarea portavionului, care va înlocui grupul naval similar USS Dwight D. Eisenhower, coincide cu relatările conform cărora Arabia Saudită ar urma să permită trecerea avioanelor israeliene prin spaţiul său aerian sau chiar folosirea unor aeroporturi militare pentru posibila atacare a Iranului.

Urmărind parcursul informaţiillor, STRATFOR a depistat o serie de relatări ale ziarului The Islam Times (o publicaţie extremistă sunnită), conform cărora Forţele Aeriene israeliene ar fi trimis grupuri de comando la baza "King Faisal" din Arabia Saudită. Articolul din Islam Times este cu atât mai dubios cu cât prezintă mărturii ale unor pasageri nemulţumiţi de întârzieri ale curselor aeriene care ar coincide cu deplasarea trupelor israeliene. Trebuie precizat că aeroportul respectiv se află la doar 160 de kilometri de baze aeriene de pe teritoriul Israelului, astfel că deplasarea trupelor ar fi practic inutilă.

"Faptul că zvonurile sunt nefondate nu înseamnă neapărat că sunt şi false. Însă, în acest caz, trebuie coroborate şi temperate cu o serie de analize fundamentate. Saudiţii sunt interesaţi de scăderea influenţei Iranului şi, dacă s-ar ajunge la un conflict, probabil ar permite folosirea spaţiului aerian de către aviaţia israeliană, deşi în mod public ar nega. (...) Însă este clar că nici Israelul, nici Arabia Saudită n-ar permite dezvăluirea unor secrete de o asemenea importanţă", comentează STRATFOR.

Însă, principalul argument împotriva acestor zvonuri îl reprezintă chiar lipsa de informaţii precise despre stadiul programului nuclear iranian. Problema este că, dat fiind că serviciile de spionaj încă nu au reuşit să stabilească precis amploarea programului nuclear iranian, un raid aerian israelian ar putea fi insuficient. De aceea, Israelul are nevoie de coordonarea cu Statele Unite, iar o campanie de raiduri aeriene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene ar putea dura câteva săptămâni. Folosirea unor aeroporturi din Georgia şi Azerbaidjan în mod sigur ar fi utilă, dar probabil ar stârni opoziţia dură a Rusiei sau ar trebui să se desfăşoare în cooperare cu Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici