Israelul testează un sistem de interceptare a rachetelor balistice

Israelul a testat marţi noua versiune a sistemului de interceptare a rachetelor balistice israeliano-american Arrow 2, a anunţat Ministerul Apărării, citat de AFP.

248 afișări
Imaginea articolului Israelul testează un sistem de interceptare a rachetelor balistice

Israelul testează un sistem de interceptare a rachetelor balistice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sistemul "Arrow 2 a fost lansat şi a realizat secvenţa de zbor aşa cum era prevăzut" deasupra Mediteranei, a afirmat ministerul într-un comunicat, la finalul testului realizat în colaborare cu agenţia americană de apărare antirachetă.

Lansarea proiectului Arrow datează din 1988, în cadrul programului antibalistic american cunoscut sub numele "Star Wars". Acesta a fost accelerat după bombardamentul teritoriului israelian cu rachete Scud irakiene, în timpul primului război din Golf, în 1991.

Israelul acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică şi se teme că acesta şi-ar putea echipa rachetele balistice cu focoase nucleare, ceea ce Teheranul dezminte.

Sistemul Arrow şi diferitele sale versiuni reprezintă una dintre cele patru componente ale proiectului "Homa" (Zid, în limba ebraică), menit să protejeze Israelul de atacuri cu rachete.

Două dintre aceste sisteme sunt operaţionale: bateriile de interceptare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune Iron Dome şi sistemul Arrow 2, conceput pentru a distruge în zbor rachete care intră în atmosferă.

Alte două programe sunt în curs de dezvoltare: sistemul de interceptare David's Sling (Praştia lui David) pentru dispozitive cu rază medie de acţiune (între 50 şi 250 de kilometri), care a început să fie testat, şi Arrow 3.

Sistemul Arrow include un radar ce detectează rachetele şi transferă informaţiile unui centru de control, care declanşează lansarea unei rachete după ce a analizat şi calculat traiectoria rachetei balistice care trebuie interceptată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici