Israelul urmăreşte "îndeaproape" situaţia armelor chimice din Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Israelul urmăreşte "îndeaproape" problema armelor chimice din Siria, în timp ce suspiciunile internaţionale cu privire la utilizarea acestora de către regimul de la Damasc s-au intensificat.

321 afișări
Imaginea articolului Israelul urmăreşte "îndeaproape" situaţia armelor chimice din Siria

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Alături de comunitatea internaţională, urmărim îndeaproape evoluţiile din Siria cu privire la stocurile de arme chimice", a declarat Netanyahu, citat de un comunicat al servciilor sale.

"Am observat importantele remarci făcute de preşedinele Obama pe această temă iar noi vedem lucrurile în acelaşi fel; credem că aceste arme nu trebuie folosite şi nu trebuie să ajungă în mâinile teroriştilor", a adăugat acesta.

NATO şi Statele Unite au avertizat luni Siria cu privire la recurgerea la armele chimice, care ar fi "inacceptabilă" şi va aduce "o reacţie internaţională imediată".

"Recursul la arme chimice este şi va fi complet inacceptabil", a prevenit preşedintele american Barack Obama.

Câteva ore mai târziu, adjectivul "inacceptabil" a fost reluat de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, precum şi de miniştrii Afacerilor Externe german, Guido Westerwelle, şi francez Laurent Fabius.

Jurnalul american New York Times a transmis luni că americanii şi europenii au avertizat regimul sirian prin intermediari după ce a fost detectată mutarea armelor chimice operată ziliele acestea de armata siriană.

Responsabilii israelieni se tem că aceste arme ar putea să ajungă în mâinile Hezbollahului libanez. În iulie, ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman a prevenit că Israelul va acţiona "îmediat" şi cât mai "dur posibil" în caz de transferul armelor chimice siriene mişcării şiite libaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici