Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, a anunţat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, dar ţara nu intenţionează să livreze sisteme de arme, conform CNN.

6991 afișări
Imaginea articolului Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană, dar nu va trimite arme

Gantz a făcut acest anunţ în timpul unei întâlniri cu ambasadorii Uniunii Europene în Israel.

"Am trimis o solicitare ucrainenilor pentru a împărtăşi informaţii despre nevoile lor în materie de alerte de apărare aeriană. Odată ce vom obţine aceste informaţii, vom putea ajuta la dezvoltarea unui sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieţi", a declarat Gantz.

Dar Gantz a adăugat că, deşi "Israelul sprijină şi este alături de Ucraina, NATO şi Occident" şi va continua să trimită echipamente umanitare şi defensive, "Israelul nu va livra sisteme de arme Ucrainei din cauza unei serii de considerente operaţionale". "Vom continua să sprijinim Ucraina în limitele noastre, aşa cum am făcut-o şi în trecut", a adăugat el.

Oferta Israelului de a ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare aeriană a venit "prea târziu", a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Israel, Evgen Korniychuk, la CNN. "Din păcate, este prea târziu. Am cerut această asistenţă înainte de război, dar nu poţi câştiga războiul cu un sistem de alertă de apărare aeriană. Am cerut armament defensiv şi ei au toate cererile noastre şi niciun răspuns. Este ca atunci când te duci la piaţă şi ceri cuiva pâinea şi în loc de pâine îţi dă lingura", a spus ambasadorul.

Korniychuk a declarat că astăzi Ucraina "a făcut cererea oficială pentru sistemul de apărare antirachetă", adăugând: "Am cerut acelaşi lucru în ultimele opt luni. Fie fără niciun răspuns, fie cu răspunsul nu".

"Sper că răspunsul se va schimba înainte de alegeri, dar ce ar trebui să vă spun?", a adăugat diplomatul.

Comentariile lui Gantz vin la câteva zile după ce Dmitri Medvedev, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte rus, a avertizat Israelul împotriva furnizării de arme militare Ucrainei. Avertismentul lui Medvedev părea să fie un răspuns la un tweet al unui ministru al guvernului israelian care spunea că este timpul ca Israelul să ofere "ajutor militar" Ucrainei după ce Rusia a început să folosească arme de fabricaţie iraniană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici