Israelul va suspenda temporar colonizarea în Cisiordania

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este dispus că oprească temporar colonizarea în Cisiodania la cererea Washingtonului, fără a mai organiza licitaţii pentru construcţii până la începutul lui 2010, a declarat marţi, o sursă guvernamentală.

15 afișări
Imaginea articolului Israelul va suspenda temporar colonizarea în Cisiordania

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Netanyahu a ajuns la un acord cu ministrul Apărării, Ehud Barak, şi ministrul pentru Locuinţe, Ariel Attias, pentru a transmite Statelor Unite că Israelul va accepta această măsură, potrivit unor oficiali din cadrul acestor ministere.

O asemenea decizie care va trebui aprobată de Guvern va prelungi suspendarea de facto a licitaţiilor Ministerului pentru Locuinţe - dar nu şi proiectele de construcţie private - aflate în desfăşurare în ultimele nouă luni.

"Apreciem că nu există nici un motiv pentru provocarea unor tensiuni în relaţiile noastre cu Statele Unite şi suntem dispuşi să facem un gest", a declarat un oficial de rang înalt sub protecţia anonimatului, precizând că suspendarea licitaţiilor se referă de asemenea şi la Ierusalimul de Est.

"De la intrarea în funcţiune a Guvernului Netanyahu, nici o licitaţie nu a fost lansată de Ministerul pentru Locuinţe", a declarat un alt oficial.

În comparaţie, Israelul a lansat 417 licitaţii pentru construcţii în coloniile din Cisiordania şi 171 pentru Ierusalimul de Est în primele opt luni ale lui 2008, marcat de intensificarea spectaculoasă a colonizărilor.

Mişcarea israeliană Pacea Astăzi, care se opune colonizării, a confirmat suspendarea licitaţiilor în ultimele câteva luni, dar a precizat că "chiar şi în cazul suspendării totale a licitaţiilor din partea Guvernului, cel puţin 60 la sută din construcţiile în colonii vor continua".

Israelul a suspendat licitaţiile din noiembrie 2008, atât în Cisiordania cât şi în Ierusalimul de Est (anexat în iunie 1967), a declarat Hagit Ofran, care se ocupă de dosarul colonizării în cadrul mişcării Pacea Astăzi.

"Suspendarea licitaţiilor nu se referă la construcţia în curs a peste 1.000 de locuinţe", a insistat aceasta.

Circa 300.000 de colonişti israeliani trăiesc în Cisiordania şi aproape 200.000 în circa zece aşezări din Ierusalimul de Est.

Washingtonul a cerut fără succes Israelului îngheţarea totală a colonizărilor în vederea reluării negocierilor de pace cu palestinienii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici