Israelul vrea să construiască o insulă artificială în largul Fâşiei Gaza

Israelul analizează posibilitatea construirii unei insule artificiale în largul Fâşiei Gaza, cu un port şi un aeroport destinate palestinienilor, anunţă un post de televiziune israelian.

54 afișări

Proiectul, propus de ministrul Transporturilor, Yaakov Katz, cu sprijinul premierului Benjamin Netanyahu, prevede construirea unei insule artificiale cu lungimea de patru kilometri şi lăţimea de doi kilometri.

Insula ar urma să găzduiască un aeroport, un port, o zonă turistică, hoteluri şi o unitate pentru desalinizarea apei. Insula ar urma să fie legată de Fâşia Gaza printr-un pod cu lungimea de patru kilometri. Costul proiectului este cuprins între cinci şi zece miliarde de dolari, iar lucrările ar urma să dureze între şase şi zece ani.

Proiectul are nevoie de aprobarea oficială a premierului Benjamin Netanyahu, iar insula artificială ar urma să fie administrată de Autoritatea Palestiniană, condusă în prezent de Mahmoud Abbas.

Fâşia Gaza, teritoriu palestinian controlat de mişcarea islamistă Hamas, este supusă unui strict embargou maritim impus de Israel.

Conform proiectului, controalele de securitate şi cele vizând mărfurile, vor fi asigurate de o forţă internaţională.

Potrivit postului de televiziune, proiectul, care a primit şi susţinerea preşedintelui Shimon Peres, ar permite Israelului să scape definitiv de responsabilitatea asupra Fâşiei Gaza, statul evreu ocupându-se doar de combaterea traficului maritim cu arme spre teritoriul palestinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici