Isteria „dubei albe” care fură femei de pe stradă, fenomen în SUA. Până şi primarul unui mare oraş a fost păcălit

Stirea falsă cu ambulanţa neagră care fură copii pentru organe în România are o variantă şi în SUA unde zvonuri răspândite pe Facebook despre dube albe care fură femei pentru traficul de carne vie şi cel de organe au creat panică.

1303 afișări
Imaginea articolului Isteria „dubei albe” care fură femei de pe stradă, fenomen în SUA. Până şi primarul unui mare oraş a fost păcălit

Isteria „dubei albe” care fură femei de pe stradă, fenomen în SUA. Până şi primarul unui mare oraş a fost păcălit. Sursă foto: CNN

Mai multe mesaje publicate pe Facebook care avertizau în legătură cu „dube albe” ce răpesc femei de pe stradă pentru a le lua organele sau pentru a le transforma în sclave sexuale s-au viralizat, relatează CNN. Mesajele fără a fi susţinute de dovezi clare au creat un efect de domino şi l-au determinat pe primarul unui oraş american să lanseze un avertisment.

Cel mai recent exemplu de panică răspândită pe internet arată cum mesaje ajunse virale pe Facebook, adică cu mii de like-uri, share-uri şi comentarii, pot alimenta o paranoia generală şi îi pot face pe oameni să creadă că a vedea pe stradă ceva normal, ca o dubă albă, poate fi considerat drept suspect notează CNN.

„Nu parcaţi lângă duba albă” a avertizat primarul din Baltimore, Bernard Young, în cadrul unui interviu televizat fără a avea informaţii concrete în acest caz. După ce a fost avertizat că este o ştire falsă, a explicat că nu şi-a luat informaţiile de la poliţie, ci că le-a văzut peste tot pe Facebook.

Poliţia din Baltimore a declarat pentru CNN că deşi este la curent cu mesajele care circulă pe reţeaua de socializare, nu a fost raportat niciun incident de această natură.

Deşi nu există dovezi concrete despre un astfel de fenomen în Baltimore sau în alt oraş mare din SUA, relatări neconfirmate au început să circule pe Facebook, plasând evenimentele în mai multe zone ale ţării, putând fi vizualizate de milioane de utilizatori. Cel puţin o persoană care conducea o dubă albă a fost hărţuită în urma zvonurilor alarmiste.

Un consilier la Primăria din Baltimorre City, Kristerfer Burnett, a explicat pentru CNN că este îngrijorat că panica din jurul dubelor albe distrage de fapt atenţia de la traficul de carne vie. A mai spus că zvonurile s-au răspândit în principal pe Facebook, „ceea ce spune multe în contextul dezbaterii naţionale despre abilitatea de a controla sau nu informaţiile false de către platformă”.

În Georgia, poliţia care a investigat relatări despre dube albe suspecte a cerut publicului să sune la 911, numărul de urgenţe, şi nu să posteze pe social media.

Deşi mesaje despre dube albe suspecte circulă din 2016 pe Facebook, recent isteria a fost reluată iar algoritmul platformei a ajutat la popularizarea acestor mesaje. De exemplu o femeie din Baltimore a postat pe 18 noiembrie pe Facebook un mesaj cu 5000 de distribuiri: ”Când ieşiţi de la mall şi vedeţi parcată o astfel de dubă lângă maşină voastră, nu mergeţi la maşină!”. Mesajul care avea o poză de agenţie, cu o dubă albă, avertiza că ”traficanţii de carne vie vă pot încuia din afară în maşină.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici