Iulia Timoşenko a refuzat să îi adreseze întrebări lui Viktor Iuşcenko la proces

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, judecată pentru abuz de putere, a declarat că nu este de acord cu mărturia depusă de fostul preşedinte Viktor Iuşcenko în procesul său, dar a refuzat să îi adreseze întrebări pentru a nu provoca o ceartă, relatează Interfax Ucraina, citată de Kyiv Post.

501 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko a refuzat să îi adreseze întrebări lui Viktor Iuşcenko la proces

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu sunt de acord cu depoziţia martorului. Nu îi voi adresa întrebări deoarece nu vreau să provoc o ceartă aici pentru a clarifica relaţiile dintre preşedinte şi premier", a declarat ea miercuri, în cursul şedinţei de judecată, după ce echipa sa de avocaţi i-a adresat toate întrebările lui Iuşcenko.

"Să Îl lăsăm pe Dumnezeu să fie judecătorul", a adăugat Timoşenko, care părea calmă. Ea a făcut aceste declaraţii fără a se ridica în picioare.

"Nu vreau să pun întrebări pentru că nu vreau să vă fac pe plac", a mai spus fostul premier, generând o reacţie pozitivă din partea parlamentarilor partidului său, prezenţi în sală.

După audierea lui Iuşcenko, parlamentarul Mihailo Kosiv, membru al Blocului Iulia Timoşenko, a comentat mărturia fostului preşedinte. "Îmi este ruşine cu acest om", a afirmat el.

Kosiv l-a jignit apoi pe Iuşcenko, după care judecătorul Rodion Kireyev i-a cerut să părăsească sala.

Iulia Timoşenko, aflată în detenţie provizorie de la 5 august, este judecată pentru că şi-a depăşit atribuţiile de premier în 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale ruseşti, la un preţ prea mare, dezavantajos pentru Kiev.

Aceste contracte, negociate personal de Timoşenko şi premierul rus Vladimir Putin, au fost criticate ferm de administraţia lui Iuşcenko, care ameninţa să le rezilieze.

În mărturia sa de miercuri, Iuşcenko a dat asigurări că Moscova a propus iniţial un preţ acceptabil pentru Kiev, dar că Timoşenko a respins propunerea. Ulterior, partea rusă a refuzat să continue negocierile cu Kievul, după care i-a impus un preţ mult prea mare, a mai afirmat Iuşcenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici