Iulia Timoşenko s-a întors în penitenciar, după ce a refuzat îngrijirile medicale la spital

Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare, s-a întors duminică în penitenciar, după ce a refuzat îngrijirile medicale la spitalul la care fusese transferată vineri.

303 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko s-a întors în penitenciar, după ce a refuzat îngrijirile medicale la spital

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raisa Moisenko, adjunctul ministrului Sănătăţii, a explicat presei că fosta şefă a Guvernului a refuzat ca medicii ucraineni de la spitalul din Harkiv să o trateze pentru probleme de spate, după spitalizarea sa surprinzătoare vineri seara.

"În pofida recomandărilor noastre ferme, Iulia Volodimirivna a refuzat categoric tratamentul (...), acesta nu este hotel, la spital oamenii trebuie să se trateze", a declarat ea, explicând motivele revenirii lui Timoşenko la închisoare.

Partizanii opozantei, care nu a putut asista la deschiderea noului său proces joi din cauza stării sale de sănătate, au denunţat spitalizarea acesteia, apreciind că Iulia Timoşenko, simbolul Revoluţiei Portocalii din 2004, a fost transferată fără preaviz şi în absenţa avocatului său.

Timoşenko, care şi-a exprimat întotdeauna neîncrederea faţă de medicii ucraineni şi apreciază că este victima unor acţiuni politice, a refuzat orice tratament.

Opozanta suferă de dureri puternice la spate, de când a fost încarcerată la închisoarea de femei din Harkiv. Ea a refuzat să fie tratată într-un spital ucrainean dacă medicii săi germani nu aprobă clinica aleasă, lucru făcut săptămâna aceasta.

Conform concluziilor unui specialist venit de la Berlin, spitalul din Harkiv este în măsură să o îngrijească, dar neîncrederea sa faţă de medici va face dificil tratamentul.

"Este puţin probabil ca încrederea necesară între un pacient şi terapeutul său pentru a trata dureri cronice să fie găsită la spitalul din Harkiv", a afirmat medicul german, într-un document publicat pe site-ul partidului opozantei.

Timoşenko, condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, este judecată începând de joi pentru deturnare de fonduri publice şi fraude fiscale din perioada 1997-1998, când conducea compania United Energy Systems. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu maximum 12 ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici