Iulia Timoşenko vrea ca noul Guvern ucrainean să includă membri ai societăţii civile

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko insistă pentru includerea unor membri ai societăţii civile în viitorul Guvern de la Kiev şi pentru cooptarea "tututor eroilor din Maidan" în ramura executivă a puterii, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

476 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko vrea ca noul Guvern ucrainean să includă membri ai societăţii civile

Iulia Timosenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Insist ca noul Guvern să fie format din membri ai societăţii civile ... Partidul Batkivşcina şi eu personal vom insista ca tuturor eroilor din Maidan să li se dea un rol în ramura executivă", a declarat Timoşenko într-o declaraţie publicată de partidul său.

"Am prezentat deja aceste propuneri liderilor opoziţiei", a declarat ea.

"Dar devreme ce activiştii din Maidan nu s-au pronunţat, nu vreau să îi numesc. Sunt persoane care au sărit imediat în apărarea ţării şi care au avut o contribuţie indiscutabilă şi evidentă la victoria noastră. Sunt lideri influenţi ai Maidan, pe care îi cunoaşte toată ţara şi pe care îi vom susţine", a declarat Timoşenko.

Pe de altă parte, ea a precizat, prin intermediul avocatului său, că nu a făcut nicio declaraţie privind intenţia sa de a candida la alegerile prezidenţiale, aşa cum a anunţat presa.

"Cineva a difuzat o declaraţie că Iulia Volodimirivna a afirmat că va candida la preşedinţie. Nu a fost o astfel de declaraţie", a precizat avocatul ei, Serhii Vlasenko, luni, pentru televiziunea publică ucraineană.

Anterior, partidul Batkivşcina a emis o declaraţie în care afirma că Iulia Timoşenko a cerut să nu fie luată în considerare pentru postul de premier.

Nominalizarea candidaţilor la preşedinţie în Ucraina va începe la 25 februarie, a afirmat directorul Comisiei Electorale Centrale, Mihailo Ohendovski.

"Procesul electoral începe marţi, 25 februarie, iar nominalizarea candidaţilor începe în aceeaşi zi. Programul pregătirilor pentru alegeri va fi postat pe site-ul de Internet al Comisiei Electorale Centrale la sfârşitul zilei de luni", a declarat Ohendovski într-un interviu acordat luni agenţiei Interfax Ucraina.

Comentând declaraţia unor politicieni cu privire la nevoia de schimbare a componenţei actuale a comisiei pentru alegerile prezidenţiale anticipate, Ohendovski a declarat: "Sunt încrezător că rezultatele alegerilor, care vor fi pregătite şi conduse de această componenţă a comisiei, vor fi acceptate pe tot teritoriul Ucrainei - de la Liov la Doneţk, de la Sumi la Sevastopol, ceea ceste de o importanţă covârşitoare în situaţia politică actuală".

Pe de altă parte, fostul premier ucrainean s-a întâlnit duminică la Dnipropetrovsk cu soţul său, Oleksandr, şi cu fiica sa, Evghenia. Ei au vizitat mormântul socrului fostului premier, Hennadii Timoşenko.

Întreaga familie s-a reunit la Dnipropetrovsk duminică în casa Liudmilei Telehina, mama Iuliei Timoşenko, au declarat surse apropiate de Partidul Batkivşcina. Soţul lui Timoşenko, Oleksandr, a venit cu avionul în Dnipropetrovsk duminică, de la Praga.

În cursul zilei de luni, familia intenţionează să se întoarcă la Kiev.

Oleksandr Timoşenko a locuit în Cehia din ianuarie 2012 după ce a obţinut azil în această ţară. El a cerut în mod repetat eliberarea soţiei sale în conformitate cu normele Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici