Iulia Timoşenko vrea să îşi continue lupta după sfârşitul de săptămână petrecut la închisoare

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a promis luni, înainte de prima sa audiere de la arestare, să îşi continue lupta pentru a face din "Ucraina un stat european veritabil".

365 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko vrea să îşi continue lupta după sfârşitul de săptămână petrecut la închisoare

Iulia Timoşenko vrea să îşi continue lupta după sfârşitul de săptămână petrecut la închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Închisoarea este închisoare, nu vreau să mă plâng. Este o încercare, dar este şi sensul vieţii mele, să acţionez pentru ca Ucraina să devină un adevărat stat european", le-a declarat ea jurnaliştilor, în sala tribunalului, înainte de începerea audierii.

Timoşenko, machiată şi coafată perfect, nu părea marcată de acest sfârşit de săptămână petrecut în detenţie. Ea nu purta cătuşe luni dimineaţa.

În apropierea tribunalului, s-au reunit mai multe sute de susţinători care scandau sloganuri ostile puterii. Manifestanţii strângeau, de asemenea, semnături pentru petiţii care cer dizolvarea Parlamentului şi destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Iulia Timoşenko a fost plasată vineri în detenţie provizorie de tribunalul unde este judecată de la sfârşitul lui iunie pentru abuz de putere. Judecătorul a decis să o încarcereze argumentând că aceasta nu a respectat ordinele tribunalului, care i-a cerut să dea dovadă de reţinere.

Ea este urmărită pentru că şi-a depăşit competenţele de premier în 2009 autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte de import de gaze ruseşti la un preţ considerat dezavantajos pentru Kiev.

Timoşenko, învinsă la alegerile prezidenţiale din Ucraina din 2010 de Viktor Ianukovici, nu a încetat să denunţe un proces politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici