Iurie Leancă părăseşte PLDM şi îşi lansează un nou proiect politic proeuropean

Fostul premier Iurie Leancă a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că părăseşte Partidul Liberal Democrat din R.Moldova (PLDM) şi îşi va lansa un nou proiect politic proeuropean "fără Voronin şi fără comunişti", relatează IPN, în pagina electronică.

200 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă părăseşte PLDM şi îşi lansează un nou proiect politic proeuropean

Iurie Leancă părăseşte PLDM şi îşi lansează un nou proiect politic proeuropean (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Leancă a declarat că viziunile sale nu mai coincid cu acţiunile din ultima perioadă ale Partidului Liberal Democrat, despre care susţine că este "captiv al poftelor lui Voronin şi PCRM".

El a afirmat că exista posibilitatea să rămână în partid şi să îl reformeze din interior, dar a explicat că nu avea susţinere deplină. Astfel că a optat pentru lansarea unui proiect politic care va fi finanţat prin contribuţia cetăţenilor, în lipsa banilor necesari pentru crearea unui partid politic. "Câţi bani vom avea, atâţia vom cheltui. Personal nu am bani", a declarat politicianul.

El a precizat că va anunţa în perioada următoare cine îi va fi alături în acest proiect, de către cine este susţinut şi care vor fi activităţile sale.

Referindu-se la evenimentele politice de săptămâna trecută, când a fost învestit Guvernul condus de Chiril Gaburici, Leancă a spus că a asistat la "oficializarea unui parteneriat PLDM, PDM şi PCRM", care au făcut o înţelegere premeditată cu mult timp înainte. PLDM şi PDM nu au vrut să se coalizeze cu Partidul Liberal, de aceea au tergiversat acest proces, invocând diferite pretexte.

Iurie Leancă a vorbit şi despre relaţia cu Vlad Filat, menţionând că aceasta a început să se deterioreze de când a fost numit prim-ministru. Modul în care au început să activeze instituţiile statului l-ar fi deranjat pe Vlad Filat.

Leancă a mai spus că va monitoriza activitatea Guvernului. "Îl voi atenţiona pe Chiril Gaburici de riscurile pe care şi le asumă. Dacă cineva îşi imaginează că a pus mâna pe Guvern şi face ce vrea, va trebui să-şi reducă din interese", a declarat Leancă.

PLDM a înaintat un alt candidat la funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Leancă nu a întrunit numărul necesar de voturi în Parlament. Pentru învestirea noului Guvern condus de omul de afaceri Chiril Gaburici au votat deputaţii PLDM, PDM şi PCRM.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici