Iuşcenko a emis un decret pentru organizarea ceremoniei de învestire a succesorului său

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, a emis un decret pentru organizarea ceremoniei de învestire a succesorului său, Viktor Ianukovici, care urmează să depună jurământul la 25 februarie, în cadrul unei reuniuni a Parlamentului, relatează RIA Novosti.

35 afișări
Imaginea articolului Iuşcenko a emis un decret pentru organizarea ceremoniei de învestire a succesorului său

Iuşcenko îl felicită pe Viktor Ianukovici pentru "alegerea legitimă" la preşedinţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis să creez o comisie pentru organizarea ceremoniei de învestire a preşedintelui ucrainean ales", care va trebui să elaboreze un plan de festivităţi în termen de două zile, se arată în decretul publicat online pe site-ul şefului statului.

La 14 februarie, Comisia electorală centrală din Ucraina a proclamat victoria lui Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale. La cel de-al doilea tur de scrutin, desfăşurat la 7 februarie, el a obţinut 48,95 la sută din voturi, iar rivala sa, premierul Iulia Timoşenko, 45,47 la sută.

La 16 februarie, Timoşenko a depus un recurs la Curtea Administrativă Supremă, în care denunţa fraude electorale masive, dar sâmbătă a retras acest recurs. Curtea Supremă Administrativă din Ucraina a acceptat retragerea recursului depus de Iulia Timoşenko în vederea invalidării rezultatului alegerilor prezidenţiale, câştigate de rivalul său prorus Viktor Ianukovici, a anunţat unul dintre judecătorii responsabili de caz.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, l-a felicitat pe succesorul său, opozantul prorus Viktor Ianukovici, pentru "alegerea legitimă" la preşedinţie, înaintea încheierii unui proces privind presupuse fraude comise în timpul scrutinului, a anunţat sâmbătă Preşedinţia.

Iuşcenko "l-a felicitat pe Viktor Ianukovici pentru alegerea sa legitimă", în cadrul unei conversaţii telefonice, a precizat Preşedinţia.

Preşedintele în exerciţiu, care l-a învins în urmă cu cinci ani pe Ianukovici în cursa pentru funcţia supremă, a declarat că speră că acesta va lucra pentru unitatea ucrainenilor, divizaţi între estul şi sudul rusofile şi vestul rusofob.

Ianukovici a fost în 2004 pe punctul de a deveni preşedinte, dar "victoria" sa a fost anulată pentru fraude, sub presiunea unei revolte populare paşnice şi prooccidentale, denumită "revoluţia portocalie", în urma căreia a ajuns la putere prooccidentalul Viktor Iuşcenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici