Japonezul Daisaku Ikeda, lider budist laic Soka Gakkai, a murit la 95 de ani

Daisaku Ikeda, care a contribuit la răspândirea gândirii budiste în întreaga lume prin intermediul Soka Gakkai - cea mai mare organizaţie religioasă din Japonia şi un aliat al guvernului - a murit la vârsta de 95 de anim a anunţat sâmbătă organizaţia, citată de Reuters.

242 afișări
Imaginea articolului Japonezul Daisaku Ikeda, lider budist laic Soka Gakkai, a murit la 95 de ani

Japonezul Daisaku Ikeda, lider budist laic Soka Gakkai, a murit la 95 de ani

Ikeda a murit miercuri seară din cauze naturale, la vârsta de 95 de ani, a precizat Soka Gakkai într-o declaraţie.

El a fost mult timp liderul spiritual al organizaţiei budiste laice, cunoscută în străinătate pentru asocierea sa cu celebrităţi şi în ţară pentru influenţa sa asupra politicii.

El a fondat în 1964 precursorul partidului politic japonez Komeito, partenerul de coaliţie al actualului guvern, în 1964.

Ikeda a fost un scriitor prolific, publicând o serie de cărţi despre budism, dialoguri cu intelectuali precum istoricul britanic Arnold Toynbee şi un roman în 12 volume, „Revoluţia umană”.

Timp de ani de zile, fotografiile lui Ikeda au fost o privelişte obişnuită pe reclamele din trenurile din Tokyo pentru numeroasele cărţi, reviste şi alte publicaţii ale organizaţiei. Însă acestea au dispărut în ultimii ani, ceea ce a dus la unele speculaţii cu privire la sănătatea sa şi la rolul său în cadrul Soka Gakkai International.

Ikeda nu a fost lipsit de critici, inclusiv jurnalista britanică Polly Toynbee, care a spus că acesta a profitat de senilitatea bunicului său după ce a fost invitată să îl întâlnească pe Ikeda la mijlocul anilor 1980.

Soka Gakkai a declarat că a avut loc o înmormântare cu membri ai familiei lui Ikeda şi că detaliile serviciilor comemorative vor fi anunţate în curând. Ikeda erqa căsătorit cu Kaneko şi avea doi fii, Hiromasa şi Takahiro, a precizat grupul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici