Japonia: cheltuielile militare se vor dubla din cauza ameninţărilor din China şi Coreea de Nord

Japonia a anunţat că îşi va dubla cheltuielile militare în următorii cinci ani, invocând ameninţările regionale reprezentate de China şi Coreea de Nord. Aceasta este cea mai mare modificare a strategiei de la cel de al Doilea Rzăboi Mondial.

385 afișări
Imaginea articolului Japonia: cheltuielile militare se vor dubla din cauza ameninţărilor din China şi Coreea de Nord

Japonia: cheltuielile militare se vor dubla din cauza ameninţărilor din China şi Coreea de Nord

Japonia va creşte foarte mult cheltuielile cu armata şi va dobândi capacitatea de a lovi baze inamice. Schimbările marchează cea mai dramatică revizuire a strategiei de securitate a Japoniei de când aceasta a adoptat o constituţie pacifistă după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conform planului, Tokyo va cumpăra rachete americane cu rază lungă de acţiune, capabile să distrugă rampele de lansare inamice. De asemenea, ţara îşi va spori capacităţile legate de războiul cibernetic.

Premierul Fumio Kishida le-a declarat jurnaliştilor că bugetul de apărare al Japoniei va fi de 2% din PIB până în 2027.

„Din nefericire, în vecinătatea ţării noastre, există ţări care desfăşoară activităţi precum îmbunătăţirea capacităţii nucleare, o consolidare militară rapidă şi o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul prin forţă. În următorii cinci ani, pentru a ne consolida în mod fundamental capacităţile de apărare, vom pune în aplicare un program de consolidare a apărării în valoare de 43 trilioane de yeni (314 miliarde de dolari)", a declarat premierul Japoniei, potrivit BBC.

Un document de strategie de securitate naţională aprobat de cabinet şi citat de agenţia de ştiri AFP a descris China ca fiind „cea mai mare provocare strategică de până acum pentru asigurarea păcii şi stabilităţii Japoniei". De asemenea, documentul a menţionat că autorităţile din China nu au exclus folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra Taiwanului.

Ambasada Chinei în Japonia a răspuns acuzând Tokyo că face afirmaţii false cu privire la activităţile sale militare.

În Japonia există şi îngrijorări cu privire la capacitatea de lansare de rachete a Coreei de Nord. Pyongyang a lansat peste 50 de rachete în ultimele trei luni, inclusiv o rachetă balistică deasupra Japoniei în octombrie.

Totodată, documentul japonez a descris invazia rusă în Ucraina drept o „încălcare gravă a legilor care interzic folosirea forţei", care a "zdruncinat bazele ordinii internaţionale".

Un document de securitate naţională din 2013 descria China şi Rusia ca parteneri strategici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici