Japonia se teme de o radicalizare a regimului nord-coreean

Regimul nord-coreean riscă să se radicalizeze după destituirea lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, a apreciat joi ministrul japonez al Apărării.

674 afișări
Imaginea articolului Japonia se teme de o radicalizare a regimului nord-coreean

Japonia se teme de o radicalizare a regimului nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Urmărind imaginile cu momentul evacuării lui Jang Song-thaek din scaunul său, m-am gândit la scene din timpul revoluţiei culturale" din China, a declarat joi Itsunori Onodera în cadrul unui forum, la Tokyo.

"Coreea de Nord ar putea să se radicalizeze şi mai mult pe viitor, iar aceasta mă preocupă", a declarat ministrul.

Coreea de Nord a confirmat luni destituirea lui Jang Song-thaek şi, fapt rar, a difuzat fotografii cu arestarea umilitoare a celui considerat până de curând ca numărul doi al regimului.

Potrivit unor experţi, această epurare la nivel înalt, survenită la doi ani de la accederea la putere a lui Kim Jong-un, ar putea să-i permită tânărului lider să strângă rândurile în jurul său împotriva Coreei de Sud şi occidentalilor, care acuză Phenianul că dezvoltă rachete intercontinentale cu capacitate nucleară.

Japonia şi Coreea de Nord, care nu întreţin relaţii diplomatice, păstrează raporturi tensionate, chiar ostile, în parte din cauza faptului că Tokyo acuză Phenianul că nu face lumină de tot în dosarul japonezilor răpiţi în anii '70 şi '80.

Coreea de Nord afirmă că această problemă a fost rezolvată la începutul anilor 2000, odată cu întoarcerea unor deţinuţi şi anunţurile potrivit cărora alţii ar fi morţi.

Pe de altă parte, Japonia cere Coreei de Nord să renunţe la programele nucleare şi balistice.

În aprilie, Coreea de Nord a ameninţat Japonia cu represalii nucleare dacă se va implica într-un conflict care ar izbucni în Peninsula Coreeană.

Ameninţarea a fost făcută după ce Itsunori Onodera a autorizat Forţele de Autoapărare (numele oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul nipon.

Cu toate acestea, o lună mai târziu, premierul japonez Shinzo Abe a surprins declarându-se pregătit să participe la o reuniune cu Kim Jong-un, însă aceasta nu a mai avut loc până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici