„Jocul de război” care arată cum un război SUA-China în Taiwan ar aduce în prim-plan pericolul atomic

O simulare de război realizată de Centrul pentru o Nouă Securitate Americană arată cum ar putea evolua conflictul, care poate împinge Beijingul spre utilizarea armelor nucleare pe mare.

2136 afișări
Imaginea articolului „Jocul de război” care arată cum un război SUA-China în Taiwan ar aduce în prim-plan pericolul atomic

„Jocul de război” care arată cum un război SUA-China în Taiwan ar aduce în prim-plan pericolul atomic

În timp ce creşte îngrijorarea asupra faptului că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict nuclear, situaţia din Taiwan nu este deloc liniştitoare. În cazul unei confruntări militare între Beijing şi Washington în legătură cu Taiwan, posibilitatea utilizării armelor atomice este extinsă.

O spun Stacie L. Pettyjohn şi Becca Wasser, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. Şi o fac pe baza unui „joc de război”, adică o simulare de război pe care centrul lor a realizat-o în colaborare cu programul NBC Meet the Press.

Simularea, care a presupus criza militară din 2027, „a arătat că modernizarea militară a Chinei şi extinderea arsenalului său nuclear - ca să nu mai vorbim de importanţa pe care Beijingul o acordă unificării cu Taiwan - înseamnă că, în lumea reală, o luptă între China şi  Statele Unite ar putea foarte bine să devină nucleară”.

Pettyjohn şi Wasser subliniază că, deşi Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA) este încă departe de a deveni puterea militară mondială - capabilă să învingă orice oponent care se află între Beijing şi Taipei - la care visează preşedintele Xi Jinping, ar putea să aibă şi-a îmbunătăţit arsenalul nuclear, cel puţin conform unor rapoarte de la Centrul pentru Studii privind Nonproliferarea şi Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Financial Times scrie că că este posibil ca China să fi testat planoare hipersonice ca parte a unui sistem de bombardare orbital capabil să evite apărarea antirachetă şi să ţinteze arme nucleare către ţinte din Statele Unite continentale.

Departamentul de Apărare al SUA prevede că până în 2030 China va avea aproximativ 1.000 de focoase, mai mult de trei ori decât numărul pe care îl are în prezent. Dacă ar fi adevărat, „liderii chinezi ar putea crede că, în cinci ani, armata populară chineză va fi realizat suficiente progrese convenţionale şi nucleare pentru a putea lupta şi câştiga un război de unificare cu Taiwan”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici