Joe Biden acuză Rusia că subminează statele vecine, finanţând partide şi exploatând corupţia

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a acuzat Rusia că încearcă să-şi submineze vecinii europeni, finanţând partide anti-sistem şi exploatând corupţia pentru a-şi extinde influenţa, relatează Bloomberg în pagina electronică.

596 afișări
Imaginea articolului Joe Biden acuză Rusia că subminează statele vecine, finanţând partide şi exploatând corupţia

Joe Biden acuză Rusia că subminează statele vecine, finanţând partide şi exploatând corupţia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La 14 luni după ce Rusia a anexat Crimeea şi a instigat mişcarea separatistă în Ucraina, alianţa dintre SUA şi Europa este supusă celui mai mare test de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat Biden miercuri, la Brookings Institution din Washington.

Guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin foloseşte "războiul hibrid" pentru a-şi extinde influenţa în Europa dincolo de Ucraina, a adăugat el.

"Kremlinul se străduieşte să cumpere şi să coopteze forţe politice europene, finanţând partide anti-sistem atât de dreapta, cât şi de stânga în toată Europa", a precizat Biden. De asemenea, Rusia şi alte ţări "folosesc corupţia şi oligarhii ca instrumente coercitive".

Agresiunea Rusiei în Ucraina este "sprijinită de o maşinărie de propagandă rusă foarte agresivă, susţinută de stat, care răspândeşte activ dezinformarea - şi o face chiar bine, aş putea adăuga", a mai spus vicepreşedintele american. "Dar, în mare, unitatea europeană a rezistat".

Biden, care a vizitat Ucraina de trei ori de la începutul conflictului cu Rusia, a precizat că ţara trebuie să lupte împotriva corupţiei. El i-a cerut preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să consolideze guvernele locale şi să folosească autoritatea conferită de noile legi pentru a limita puterea oligarhilor.

Ucraina ar trebui să-şi diversifice economia, iar statele europene ar trebui să caute să se aprovizioneze cu energie de la alte ţări, în afară de Rusia, a mai apreciat Biden.

"Conflictul din Ucraina este un test pentru Occident, un test pentru UE, un test pentru NATO", a subliniat vicepreşedintele american. "Dacă Kremlinul îşi poate stabili propriul fief în estul Ucrainei, acest lucru va alimenta ambiţiile sale în regiune", a avertizat Biden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici