John Kerry a denunţat asedierea libertăţii presei

Secretarul de Stat american John Kerry a adus omagii, marţi, redacţiei decimate a revistei satirice franceze Charlie Hebdo, denunţând asedierea libertăţii presei, fie că este vorba atentatul de la Paris sau de uciderea unor reporteri de război.

100 afișări
Imaginea articolului John Kerry a denunţat asedierea libertăţii presei

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Adevărul este că libertatea presei, fie că o simbolizează un creion, un stilou, o cameră sau un microfon, este asediată", a denunţat şeful diplomaţiei americane în deschiderea unui seminar pe tema securităţii jurnaliştilor organizat de Departamentul de Stat.

La nivel mondial, "în 2014, cel puţin 60 de jurnalişti au fost ucişi", a precizat Kerry.

Printre ei figurează "Al-Moataz Bellah Ibrahim, Deniz Firat, James Foley, Gregorio Jimenez de la Cruz, Camille Lepage, Ali Mustafa, Andrea Rocchelli, Luke Somers, Steven Sotloff şi Bernard Verlhac", a continuat el.

"Din nefericire, încă o mână de (jurnalişti) s-a adăugat la (această) listă într-o zi la Paris", a afirmat John Kerry, apreciind că "fiecare dintre ei ne amintesc că libertatea presei nu este gratuită, ci costă foarte scump".

În opinia secretarului de Stat, care s-a deplasat vinerea trecută la Paris pentru a vizita locul atentatului împotriva Charlie Hebdo, jurnaliştii "sunt atacaţi pentru ceea ce scriu, reduşi la tăcere pentru ceea ce au văzut şi răpiţi ca monedă de schimb".

"Cu siguranţă, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane, nu vom mai permite să aibă loc aşa ceva, îndeosebi după cazul de la Paris din 7 ianuarie", ziua în care a avut loc un atentat jihadist la sediul Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

"Sub preşedintele (Barack) Obama, a ţinut să menţioneze John Kerry, am făcut din libertatea presei una din temele recurente ale politicii externe a Statelor Unite". În acest sens, Departamentul de Stat a lansat în urmă cu doi ani un "proiect pilot de ajutorare a jurnaliştilor" aflaţi în zone de război, care au primit, în special, sfaturi în materie de securitate, a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici