John Kerry a discutat cu Serghei Lavrov despre proiectul conferinţei de pace cu privire la Siria

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov pentru a relansa ideea lor comună a conferinţei de pace cu privire la Siria, un proiect afectat de escaladarea tensiunilor internaţionale din acest dosar.

508 afișări
Imaginea articolului John Kerry a discutat cu Serghei Lavrov despre proiectul conferinţei de pace cu privire la Siria

Serghei Lavrov si John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul de Stat a vorbit despre o convorbire telefonică între Kerry şi Lavrov, care afişează o anumită apropiere, vorbindu-şi şi întâlnindu-se regulat.

După două zile în care a lăudat în faţa Congresului american meritele unui eventual atac militar împotriva Damascului, Kerry a vrut să repună în funcţiune ideea lansată în mai alături de Lavrov cu privire la o conferinţă internaţională de pace, numită Geneva 2 care să reunească regimul sirian şi opoziţia.

Desigur, "secretarul de Stat este ocupat zilnic cu munca sa alături de Congres şi se mobilizează pentru a forma o coaliţie internaţională în vederea unei acţiuni (militare) concentrate" împotriva Siriei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Însă "noi credem în continuare că nu există o soluţie militară" pentru conflict, a insistat ea.

"Continuăm să credem că Geneva este o cale către o reglementare politică negociată", a adăugat oficialul.

Această conferinţă Geneva 2 este menită să pregătească o tranziţie politică în Siria şi să pună capăt celor doi ani şi jumătate de război care s-au soldat cu peste 100.000 de morţi. Acest "proces de la Geneva" face referire la o reglementare politică internaţională semnată la 30 iunie 2012 în oraşul elveţian, în special de către Washington şi Moscova, însă care nu a fost aplicată niciodată.

Prevăzută pentru începutul lunii iunie, Geneva 2 a fost continuu întârziată din cauza dezacordurilor cu privire la participarea Iranului, locul pe care al trebui să îl ocupe în această tranziţie preşedintele sirian Bashar al-Assad şi de către deteriorarea relaţiilor americano-ruse.

Psaki s-a mulţumit să spună că Washington "lucrează la detaliile" acestei reuniuni, însă nu a oferit niciun calendar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici